Poboljšanje usluga
79

Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo više neće morati prilagati CIPS prijave

B. R.
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) više neće morati prilagati CIPS prijave kako bi ostvarili svoja prava.

Ovo je omogućeno ranije potpisanim sporazumom između Zavoda i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA BiH). Kako su saopćili iz IDEAA-e, Zavod sada ima stalni pristup podacima koje vodi IDEAA.

Zavod kroz aplikaciju može direktno provjeravati podatke o mjestu prebivališta svih podnositelja zahtjeva, bez potrebe da građani fizički prilažu potvrdu o mjestu prebivališta (CIPS prijavu). Zavodu je službeni pristup potrebnim informacijama moguć uz poštivanje sigurnosnih protokola i procedura u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

CIPS potvrda ili PBA3 obrazac, koji predstavlja dokaz o prijavi adrese prebivališta u papirnom obliku, do sada je bio obavezan dokument koji građani koriste za različite namjene.

Uklanjanjem zahtjeva za prilaganje CIPS prijava, Zavod je reagovao na česta dugotrajna čekanja i redove u institucijama koji su opterećivali građane te stvarajući nepotrebno administrativno opterećenje.

Kako su saopćili iz IDEEA-e, ovo partnerstvo omogućuje Zavodu da i dalje pruža visok nivo usluga osiguranicima, bez traženja dodatnih dokumenata. Poručili su da ZZO KS nastavlja raditi na poboljšanju svojih usluga kako bi osigurao jednostavan, brz i učinkovit pristup zdravstvenoj zaštiti.