Nova uredba
118

Osiguranici u KS će imati pravo na GPS narukvice za autizam, inzulinske pumpe i aparat za šećer

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS na 131. sjednici održanoj 21. juna 2018. usvojila Uredbu o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba Kantona Sarajevo na funkcionalna medicinska sredstva.

Potreba za donošenje nove uredbe prepoznata je na osnovu analize zahtjeva osiguranika i Uredbom će se potpunije zadovoljiti njihove potrebe proširujući spisak medicinskih sredstava i preciznije definirajući prava, način i obim njihovog korištenja.

Ovom Uredbom obuhvaćeno je 40 novih medicinskih sredstava. Uz mnoga medicinska sredstva koja se do sada nisu nalazila na listi, osiguranici će prvi put imati pravo na GPS narukvice za predškolsku i školsku djecu s autizmom i Dennis Brown ortozu.

Uredbom se izvršila i unutrašnja diferencijacija određenih medicinskih sredstava, promijenila starosna dob i predvidjeli dodatni kriteriji kako bi se potpunije i preciznije zadovoljile potrebe svakoga osiguranika, a zloupotrebe svele na minimum.

Ovakvu uredbu moguće je poštivati jer je ZZO KS uspješno proveo značajne poslovne mjere, čime je osigurano 2.770.000 KM za ovu namjenu.

Novina je i da će za osiguranike biti obezbijeđene i inzulinske pumpe. Sredstva za njihovu nabavku u 2018. godini osigurana su iz Budžeta KS, dok će se od naredne godine i ovo medicinsko sredstvo finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, putem ZZO KS. Aparat za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, kao još jedna novina u Uredbi, moći će se nabavljati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja tek po registraciji u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.