Previše ih je nezaposlenih
0

OSCE: Žene u BiH nedovoljno zastupljene u politici

SRNA
Fletcher Burton
Fletcher Burton
Šef Misije OEBS-a u BiH Fletcher Burton ukazao je danas da su žene u BiH i dalje nedovoljno zastupljene u politici, posebno na najvišim nivoima vlasti, kao što je Vijeće ministara, ali i na lokalnom nivou.

"Istovremeno ih je previše među nezaposlenima, kao i onima koji rade u zoni sive ekonomije, bez doprinosa svojstvenih zvaničnom zaposlenju", rekao je Burton povodom Međunarodnog dana žena i ukazao na potrebu većeg napora na promociji prava žena i ravnopravnosti polova.

On je istakao da brojni oblici nasilja zasnovanog na polnoj pripadnosti, uključujući nasilje u porodici i trgovinu ljudima, čine naročito ozbiljan oblik diskriminacije žena. 

"Snažno podstičemo krivični pravosudni sistem u BiH da obezbijedi adekvatni pravni lijek za žrtve ovih krivičnih djela, kao i onih počinjenih protiv žena tokom sukoba od 1992. do 1995. godine", naveo je Burton.

Prema njegovim riječima, ravnopravnost polova je suština svakog demokratskog društva i važan elemenat u postizanju održivog mira i sveobuhvatne sigurnosti. 

"Prepoznajemo značaj trenutnih i prethodnih dostignuća žena i njihov doprinos političkom, javnom i ekonomskom životu zemlje, ali ostaje još mnogo toga da bude urađeno da bi bila obezbijeđena veća ravnopravnost polova u svim oblastima", rekao je Burton.