{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: Zaštita ljudska prava u borbi protiv terorizma

F
16.9.2011. u 14:41
0
2
OSCE: Zaštita ljudska prava u borbi protiv terorizma
0
OSCE: Zaštita ljudska prava u borbi protiv terorizma
Potreba da se zaštite ljudska prava u borbi protiv terorizma bila je u fokusu trodnevne obuke, organizirane za službenike zadužene za provedbu zakona, koja je završena danas u Sarajevu, saopćila je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.
Obuku su organizirali Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

“Borba protiv terorizma i zaštita ljudskih prava moraju ići ruku pod ruku, sa zaštitom ljudskih prava kao osnovnim elementom svake protuterorističke strategije”, rekla je Marina Narvaez, savjetnica za pitanja borbe protiv terorizma ODIHR-a.

Obuka je pružila korisne smjernice o međunarodnom okviru ljudskih prava, koji se primjenjuje u borbi protiv terorizma za više od 20 službenika zaduženih za provedbu zakona iz relevantnih ministarstava i agencija BiH, koji se bave borbom protiv terorizma.

Ovi standardi ogledaju se u obavezama OSCE-a iz oblasti ljudske dimenzije, koje potvrđuju da se odgovorima na prijetnju terorizma ne smiju nezakonito narušavati, štetiti ili uništavati standardi, principi i vrijednosti ljudskih prava, vladavine zakona i pluralističke demokracije.

“Mi u Misiji OSCE-a u BiH vjerujemo da je važno da se ova bitna tema razmatra i da se o njoj rapravlja, s obzirom na to da već samo poštivanje ljudskih prava rezultira većom sigurnošću za sve,” rekao je Victor von Wilcken, direktor OSCE-ovog Odjela za sigurnosnu suradnju.

Ovakva obuka je podrška ODIHR-a državama članicama OSCE-a da osiguraju poštivanje ljudskih prava kroz sve zakone i kroz praksu u borbi protiv terorizma.

Slične obuke već su održane u mnogim državama članicama OSCE-a, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: