BiH
0

OSCE zadovoljan obavljenom revizijom udžbenika

Klix.ba
U udžbenicima za osnovnu školu više nema termina: <em>balija</em>, <em>ustaša</em>, <em>četnik </em>i <em>agresija</em>, dok će događaji poslije 1990. godine bit hronološki poredani i bez ikakvog tumačenja.

OSCE je zadovoljan što je došlo do revizije udžbenika u BiH, izjavio je jučer na konferenciji za novinare Falk Pingel, direktor OSCE-ovog odjela za obrazovanje.

"Željeli smo olakšati rad stručnih timova, te smo se pridružili radu ekspertnih grupa i dali finansijsku podršku. Dogovoreno je šta treba izmijeniti u udžbenicima, a to se odnosi na pitanja djece povratnika i pitanja koja imaju političke konotacije. Dogovoreno je da se ne koriste udžbenici koji se štampaju van BiH" - kazao je Pingel.

Ismet Krnić iz Federalnog pedagoškog zavoda napomenuo je da je urađen izuzetno stručan posao.

"Uklanjanje neprimjerenih sadržaja iz udžbenika je korak bliže Evropi. O nekim pojmovima nismo se mogli precizno dogovoriti. To se odnosi na protekla zbivanja. Međutim, učinjeno je mnogo i dosta toga iz sadržaja bit će izbačeno, poput termina balija, četnik i ustaša" - kazao je Krnjić za "Dnevni avaz".

Prema riječima Miloša Milinčića, direktora Pedagoškog zavoda RS, na dosta mjesta eliminirani su sadržaji koji mogu vrijeđati, a to su riječi "rat", "agresija" i slično.

Pojašnjavajući novinarima kako će biti opisani događaji poslije 1992. godine, Milinčić je kazao da je dogovoreno da će događaji poslije 1990. godine biti poredani hronološki i da neće biti njihovog tumačenja.

Mladen Kvesić iz Instituta za obrazovanje u Mostaru rekao je da su sada, kada je završen ovaj posao, stvoreni uvjeti da svi učenici budu ravnopravni, a posebno će se olakšati učenicima povratnicima.

Izvor: Dnevni avaz