{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: Sudstvo u BiH mora osigurati zaštitu pretpostavke nevinosti

F
20.2.2007. u 13:59
0
0
OSCE: Sudstvo u BiH mora osigurati zaštitu pretpostavke nevinosti
0
OSCE: Sudstvo u BiH mora osigurati zaštitu pretpostavke nevinosti
OSCE-misija u BiH objavila je Izvještaj pod nazivom "Pretpostavka nevinosti: Primjeri nepoštovanja međunarodno priznatih standarda u oblasti zaštite ljudskih prava pred sudovima u BiH", kako bi pomogla sudstvu da funkcionira u skladu s međunarodnim standardima.
Glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević -Podžić je izjavila kako Izvještaj analizira određene problematične primjere u kojima je možda dovedeno u pitanje pravo osumnjičenoga, odnosno optuženoga da se smatra nevinim.

OSCE stoga izražava zabrinutost što postoje primjeri, posebno u stadiju postupka kada se optuženi izjašnjava o krivnji, da sudovi u BiH, uglavnom, na nivou općinskih i osnovnih sudova ne poštuju pravo optuženih da se smatraju nevinim, što može imati negativne posljedice po njihovo pravo na pravičan kazneni postupak.

Tipični primjeri slučajeva ovih kršenja su, kako navode u OSCE-u, kada sudije postavljajući specifična pitanja navode optužene da se izjasne krivima.

-Pretpostavka nevinosti znači da se prema nekoj osobi koja se tereti za kazneno djelo mora postupati kao da nije počinila kazneno djelo, sve dok neovisan i nepristran sud pravomoćnom presudom ne utvrdi njenu krivnju. Ovo je posebno bitno ako znamo da kršenje ovog principa može dovesti do ugrožavanja prava na pravično suđenje, istaknula je Čaušević-Podžić.

Ona navodi kako poštivanje ovog principa osigurava povjerenje građana u vladavinu zakona.

U Izvještaju se iznose i preporuke za odgovarajuće sudionike o tomu kako pristupiti rješavanju uočenih problema. Pravosudni organi su dužni biti suzdržani od poduzimanja bilo kakve radnje koje impliciraju krivicu optuženoga.

Kako ističu u OSCE-u, posebno je važno izbjegavati radnje kao što je prijetnja izricanja strožije kazne ukoliko slučaj dođe do suđenja. Stoga je od izuzetne važnosti da se poštuju standardi, postavljeni u Kodeksu ponašanja sudija i tužilaca, a koji se tiču poštivanja međunarodnih normi iz oblasti ljudskih prava.

OSCE poziva Visoko sudsko i tužilačko vijeće da istraži slučajeve u kojima su sudije prekrišile princip pretpostavke nevinosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: