BiH
0

OSCE: Serija "visokoprofiliranih bjegova" iz zatvora u Republici Srpskoj

FENA
Misija OSCE-a u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnog bijega Milorada Milakovića iz Kazneno-popravnog zavoda Tunjice u Banjoj Luci.

Milorad Milaković, kojeg je Sud BiH osudio u martu 2007. na zatvorsku kaznu od devet godina za krivično djelo organiziranog kriminala i trgovine ljudima, pobjegao je 7. augusta dok je bio na dozvoljenom odsustvu.

Kako je saopćeno iz OSCE-a, Milakovićev bijeg posljednji je u seriji takvih "visokoprofiliranih bjegova".

U toku ove godine Radovan Stanković, koji je služio kaznu zatvora od dvadeset godina zbog ratnih zločina, pobjegao je iz KPZ-a u Foči te osumnjičeni za krivično djelo terorizma Branko Zelenika, koji je bio lišen slobode po potjernici Interpola, a prilikom prijevoza je pobjegao policiji RS-a.

Takvi slučajevi ukazuju da postoji ozbiljan problem, kao i nedostatak propisa u oblasti krivičnog zakonodavstva, smatra OSCE.

Kako navodi, postavlja se pitanje da li pojedincima koji su osuđeni za tako teška krivična djela treba dozvoliti korištenje tih pogodnosti, kao što je odsustvo.

Pravila u vezi s korištenjem odsustva nedavno su pooštrena, kada se radi o osobama osuđenima za ratni zločin ili promet opojnim sredstvima. Trgovina ljudima nije ništa manje ozbiljan problem. Počinioci tih djela trebali bi imati slična ograničenja, ističu u OSCE-u.

Dodaju kako ovaj nedavni bijeg naglašava odgovornost organa vlasti BiH, prvenstveno onih iz RS-a, da osiguraju da osobe osuđene za krivična djela odsluže svoje zatvorske kazne i da budu usvojene procedure koje će onemogućiti ili bar spriječiti u najvećoj mogućoj mjeri slične događaje u budućnosti.

Kako bi se pomoglo u stvaranju uvjeta da takve osobe budu vraćene na odsluženje zatvorske kazne, također, moraju biti pojačani i mehanizmi suradnje s nadležnim organima vlasti susjednih država, stav je OSCE-a.