BiH
0

OSCE sačinio izvještaj o utjecaju građana na općinske budžete

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini sačinila je Izvještaj o učešću građana i njihovom utjecaju na općinske budžete za 2007. godinu u Bosni i Hercegovini s kojim će javnost biti upoznata sutra u Sarajevu, saopćeno je u utorak iz Misije.

Nalazi navedeni u ovom izvještaju zasnovani su na istraživanju koje je provedeno u 74 od 142 općine u BiH. U Izvještaju se razmatraju mehanizmi i procedure koje su posmatrane općine razradile kako bi građanima omogućile učešće u procesu izrade budžeta, te se analizira koliko su djelotvorni bili ti mehanizmi i procedure, navodi se u saopćenju.

U Izvještaju se ističu i djelotvorni pristupi izradi budžeta uz učešće građana, a planirano je da Izvještaj služi općinama kao sredstvo koje će se koristiti u svrhu jačanja uključivanja građana u proces izrade općinskih budžeta, dodaje se u saopćenju.

Ovo je prva od planirane četiri radionice koje će tokom juna Misija OSCE-a u BiH organizirati u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli kako bi prezentirala Izvještaj. Za predstavnike općina, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija ova radionica predstavlja priliku da razgovaraju o nalazima navedenim u Izvještaju i razmjene ideje i mišljenja, saopćeno je iz Misije OSCE-a.