BiH
0

OSCE protiv Nikole Špirića

Sarajevo-x.com
Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH predvođen premijerom Nikolom Špirićem i dalje nastavlja pokušaje da uništi Regulatornu agenciju za komunikacije, instaliranjem stranačkog čovjeka na čelo ove agencije.

Piše: Asim Bešlija

Nakon prošlogodišnjeg odbijanja kandidata kojeg je jednoglasno odabralo Vijeće RAK-a traje svojevrsna kriza koju je stvorilo šest vladajućih partija na pregovorima u Laktašima kod Banjaluke. Naime, suprotno Zakonu o komunikacijama BiH, koji dozvoljava jedino stručnost kao najbitniju referencu, lideri su odlučili da novi direktor RAK-a mora biti Hrvat i da je stranački dogovor pretpostavljen samom zakonu.

OSCE štiti RAK

Douglas Davidson, šef Misije OSCE-a u BiH prije nekoliko dana oštro je reagirao jer je javnost doslovno obmanuta saopćenjem iz kabineta premijera Nikole Špirića. Nakon susreta koji su njih dvojica imala a vezano za RAK i poštivanje zakona onako kako je napisan. Gosp. Davidson posebno je bio iritiran krajem Špirićevog saopćenja koji glasi: ' Predsjedavajući Vijeća ministara naveo je da prema Zakonu o komunikacijama, u članu 37, stav 1 , tačka g, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije je obavezno izvršavati dužnosti koje mu dodijeli Vijeće ministara'. Engleska verzija zakona koju je donio Visoki predstavnik, podsjeća gosp. Davidson', naglašava da RAK ispunjava 'I ostale dužnosti, koje mu se dodijele u skladu sa zakonom , ili od strane Vijeća ministara'. Govoreći na stručnoj radionici o neovisnosti regulatornih tijela iz oblasti telekomunikacija, on se zapitao da li to znači da se RAK mora povinovati svakom zahtjevu Vijeća ministara za informacijom o internim razmatranjima i da li Vijeće ministara, i pored postojanja neovisnog Vijeća RAK-a, mora imati sve dokumente o onima koji su se prijavili za poziciju generalnog direktora? Davidson kaže da je, stoga, potrebno autentično tumačenje zakona kako bi se mogle izbjeći pretpostavke.

'Pošto sam i sam čovjek uzvišenih načela, mislim da mogu pogoditi namjeru osobe koje je izradila Nacrt zakona. Ta osoba je, sasvim jasno, očekivala da će Vijeće ministara, kao nešto što se samo po sebi razumije, potvrditi onoga ko je predložen od strane članova Vijeća Agencije, koji bi, naravno, sami odabrali najbolju osobu za taj posao, onu koja najbolje pokazuje, kao što se u drugom stavu člana 40 prilično površno navodi: “relevantno iskustvo u oblasti telekomunikacija, odnosno emitiranja i potvrđene rukovodne sposobnosti”, bez razmatranja pitanja, kao što je nacionalna pripadnost.', naveo je Davidson

Pogubna nacionalna kombinatorika

On je kazao da je osoba koja je pripremala zakon vjerovatno teško mogla zamisliti sastanak šestorice lidera u Laktašima, šest godina poslije, gdje bi ljudi koji predstavljaju tri konstitutivna naroda, poziciju direktora dodijelili Hrvatu i to na neviđeno!

'Imam utisak da je to loš način imenovanja rukovodioca neovisnog regulatornog tijela. Ovakav način razmišljanja, i ovakvo postupanje, već je dovelo do odlaganja odabira osoba koje vode slično tijelo, novih državnih ombudsmena, već više od godinu dana. Aktualni spor, kada se uzme zajedno sa sporazumom iz Laktaša, sasvim sigurno neće doprinijeti do sada prilično nepomućenom ugledu koji Bosna i Hercegovina uživa zbog zaštite slobode štampe.', kaže šef misije OSCE-a.

Bila bi velika šteta kada bi RAK izgubio svoje sposobnosti i ugled koje je stekao tokom svih godina, sređujući medijsku sliku BiH, naglašava Davidson, dodajući da se ovoj priči mora stati u kraj. Ono što se mora uraditi jeste da se potvrdi osoba koja će imati relevantno iskustvo i potvrđene rukovodne sposobnosti, i koja dokaže da je najbolja među kandidatima koji su predloženi.

No, iako je takvog, dosadašnjeg direktora Kemala Huseinovića, Vijeće RAK-a jednoglasno predložilo, zbog dogovora po nacionalnom principu Agencija je paralizirana od jeseni prošle godine.