BiH
0

OSCE: Prema Dejtonskom sporazumu nijedan entitet nema pravo na otcjepljenje od BiH

FENA
Foto: OSCE
Foto: OSCE
OSCE-misija u BiH stoji iza nedavne deklaracije Vijeća za implementaciju mira (PIC) i onog što je čvrsto naglašeno da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu nijedan entitet nema pravo na otcjepljenje od BiH.

Ovo je za Fenu izjavila glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić, upitana za pojašnjenje OSCE-a o pitanju mogućnosti otcjepljenja RS-a.

Naime, generalni sekretar OSCE-a Marc Perrin de Brichambaut, koji je boravio u posjeti BiH, izjavio je da je o pitanju otcjepljenja RS-a potpuno neutralan. Kazao je da je to odluka koja se tiče političkog procesa u jednoj državi, te da će, ako se tako nešo nastavi, biti posljedica izvan BiH.

Glasnogovornica OSCE-a pojasnila je stav Misije prema kojem je BiH priznata suverena država čiji je teritorijalni integritet zagarantiran Dejtonskim mirovnim sporazumom.

  • Ustav BiH predviđa da se BiH sastoji od dva entiteta i da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi. Kao što je rečeno u deklaraciji, ostajemo u potpunosti privrženi Dejtonskom sporazumu, naglasila je Čaušević-Podžić.