BiH
0

OSCE predstavio izvještaj o zavodu "Hum"

FENA
Misija OSCE-a u BiH u utorak je izdala izvještaj o Zavodu za odgoj muške djece i mladih osoba - "Hum", koji se nalazi u Sarajevu.

To je jedina institucija u Federaciji BiH u kojoj su smještena djeca koja su počinila krivična djela, saopćila je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu glasnogovornica Misije Aida Bešić.

Ona je podsjetila da uprkos odgovornostima koje su povjerene takvoj instituciji, zavod "Hum" nema reguliran pravni status za obavljanje osnovnih djelatnosti, kao ni resurse koji su potrebni za pružanje usluga kako je to predviđeno domaćim zakonima i međunarodnim standardima.

Strategijom o maloljetničkom prijestupništvu BiH i njenim Akcionim planom navodi se da su prioriteti određivanje pravnog statusa Zavoda kao i njegov preustroj u skladu s međunarodnim standardima.

Strategija također nalaže i odvajanje djece koja su počinila krivična djela od one koje su tu poslali centri za socijalno staranje.

"Prošlo je više od godine otkako su ove preporuke postale dio zvanične politike. Nažalost, stručno tijelo za koordiniciju, koje se navodi u strategiji, još nije uspostavljeno i ostaje zabrinutost zbog uslova smještaja maloljetnika u zavodu 'Hum'", kazala je Bešić.

Ona je saopćila da izvještaj Misije OSCE-a u BiH predlaže administrativne i pravne mjere koje je potrebno poduzeti kako bi ovaj zavod postao održiv a njegov rad u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

Izvještaj također uključuje i specifične preporuke za poboljšanje životnih uslova i programa namijenjenih ugroženoj djeci koja su smještena u Zavodu.