BiH
0

OSCE poziva odgovorne za obrazovanje da stave djecu u prvi plan

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u povodu početka nove školske godine, pozvala je sve odgovorne za obrazovanje da se pobrinu da svako dijete može ići u školu bez diskriminacije, i u njoj steći obrazovanje koje vrijedi steći.

Kako se navodi u saopćenju OSCE-a, to je u interesu svih koji žive u ovoj državi, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili teritorijalnu pripadnost.

Iako svaka školska godina počinje istim problemima iz prethodne godine, ono što ne bi trebalo zaboraviti je da je, bez obzira na okolnosti i nacionalne grupe koje su u pitanju, pristup obrazovanju ljudsko pravo, koje garantira Ustav BiH.

Dobro obrazovanje također je preduvjet i za buduću stabilnost i ekonomski napredak ove države.

Misija OSCE-a u BiH zbog toga predlaže da roditelji, nastavnici i nadležne institucije vlasti i lideri političkih stranaka za promjenu, stave djecu, a ne svoje političke ciljeve, u prvi plan, kada raspravljaju o uobičajenim pitanjima, kao što su vjera u školi, nacionalna grupa predmeta nasuprot potpuno odvojenog nastavnog plana i programa, ili pak reforma univerziteta, koja se ne mijenja (niti napreduje) iz godine u godinu.

Ova statična debata koja se vodi u BiH usmjerena je ka prošlosti i samo prikriva nedostatak napretka u oblasti ostvarenog akademskog uspjeha, kao i neuspjeh škola u ovoj državi da obrazuju svoje buduće građane i pripreme ih za život u multinacionalnoj i multikonfesionalnoj demokratskoj državi i za ekonomsku konkurentnost u svijetu, koji se sve više smanjuje.

Bosna i Hercegovina usvojila je progresivne zakone u oblasti obrazovanja i preuzela međunarodne obaveze koje bi, ako budu ispoštovane, vodile potrebnim promjenama i poboljšanjima u njenim mnogobrojnim, ali podjednako prevaziđenim sistemima obrazovanja.

Ove zakone, kao i ostale zakone u BiH, trebalo bi poštovati, naglasila je Misija OSCE-a u BiH.