|

OSCE pomaže ostvarivanju stambenih prava Roma u BiH

OSCE pomaže ostvarivanju stambenih prava Roma u BiH
0
F
FENA
13.11.2007. u 15:18
0
komentara
0

dijeljenja
OSCE pomaže ostvarivanju stambenih prava Roma u BiH
Misija OSCE-a u BiH u suradnji s Vijećem Roma BiH organizirala je dvodnevnu radionicu "Zagovaranje uspostavljanja grupe za zaštitu imovinskih-stambenih prava romske populacije.
Cilj radionice kojoj su prisustvovali predstavnici romskih udruženja, nevladinog sektora te predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH bio je davanje imputa nevladinom romskom sektoru o evropskim standardima u oblasti stambenih prava.

"Razmotrena je i pojašnjena i bh. legislativa u oblasti stambenih prava te dogovoreno formiranje radne grupe koja će kao sastavni dio Vijeća Roma BiH raditi na pitanjima stambenog zbrinjavanja Roma", izjavio je promatrač za pitanje Roma Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a Dervo Sejdić.

Savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Šefik Rizvanović istakao je da se i ove aktivnosti provode u okviru "Strategije rješavanja problema Roma".

"Radi se o izradi tri akciona plana: zapošljavanje, zdravstvo i stambena problematika. Veoma je važno aktivirati Rome i dati im dovoljno informacija kako bi i sami mogli rješavati određena pitanja", kazao je Rizvanović. Dodao je da će ova i slične radionice pružiti mogućnost romskim zajednicama da što bolje upoznaju i brane svoja ljudska prava.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.