{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE podsjeća na svoje stavove o slobodi medija

F
15.5.2008. u 18:15
0
0
OSCE podsjeća na svoje stavove o slobodi medija
0
OSCE podsjeća na svoje stavove o slobodi medija
Misja OSCE-a u Bosni i Hercegovini podsjetila je danas na stavove OSCE-ovog predstavnika za slobodu medija Miklosa Harastzija izrečene tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini i konferencije o slobodi medija koja je tim povodom održana 8. maja.
Razgovor tokom konferencije je bio fokusiran na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u BiH, a posebno na sve učestalije verbalne i fizičke napade na novinare, prijetnje neovisnosti Regulatorne agencije za komunikacije i prepreke reformiranju javnog sistema emitiranja u BiH.

U uvodnom i završnom govoru, predstavnik OSCE-a za pitanja slobode medija Miklos Haraszti naglasio je da su od ključnog značaja reforma javnog sistema emitiranja u BiH, odnosno stvaranje integriranog sistema u okviru kojeg javne emitere nadgleda jedna korporacija, kao i težnja ka uravnoteženom i objektivnom izvještavanju.

Također je ponovio prijedlog iznesen prije više od godinu dana tokom prethodne posjete da se bez odlaganja osnuje zajednička redakcija vijesti koju će koristiti sva tri javna emitera, što bi bio važan početak u pravom smjeru.

Ostali učesnici konferencije su izrazili zabrinutost zbog povećanja nasilja nad novinarima. Također su istakli da se povećava politički pritisak na medije, pritisak nacionalističkih lobija, kao i prijetnje uskraćivanjem novca, saopćila je Misija OSCE-a u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: