BiH
0

OSCE: Ova godina je veoma značajna za vojno-politička pitanja u BiH

FENA
Jednoglasno govoreći o pitanjima odbrane u Bosni i Hercegovini, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je pozdravila prenos nadležnosti nad oružanim snagama s dva entiteta na državni nivo - ali, težak posao još uvijek predstoji, saopćeno je iz OSCE-a.

Ova je godina veoma značajna za vojno-politička pitanja u Bosni i Hercegovini. Prema novom Zakonu o odbrani, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, kontrola nad oružanim snagama je prenesena na državni nivo BiH, a entitetske vojske i ministarstva su raspušteni., navodi se.

Osnove za pregovore o kontroli naoružanja u BiH su navedene 1995., u članu IV, Aneks 1B. Daytonskog mirovnog sporazuma (službeno poznatog pod nazivom Opći okvirni mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu), a čiji je cilj smanjenje rizika od budućih regionalnih sukoba.

Ovi pregovori su počeli u januaru 1996., pod patronatom OSCE-a, a Sporazum o regionalnoj kontroli naoružanja potpisan je u Firenci, 14. juna iste godine.

"Pet je strana potpisnica ovog Sporazuma, dva entiteta BiH, Federacija BiH i Republika Srpska, kao i državni zvaničnici BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Deset godina nakon toga, OSCE se našao u poziciji da ubjeđuje zainteresirane strane da prihvate, uz amandmane, regionalni Sporazum, kako bi priznali da je najbolje da kontrola naoružanja u BiH bude pod nadzorom države, i prema tome, jedno izaslanstvo bi trebalo predstavljati zemlju po ovom pitanju, a jedinstvena verifikacijska agencija bi trebala verificirati Sporazum u ime BiH", navodi se.

Ovi predloženi amandmani potpisani su 10. marta ove godine, na sastanku Subregionalne konsultativne komisije, koja je zadužena za primjenu člana IV Daytonskog mirovnog sporazuma.

Jenet Redfern, savjetnica za politiku i informiranje u Odjelu za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH pozdravlja ove amandmane i kaže da je ovo jedinstveno i najvažnije političko vojno postignuće od vremena potpisivanja Općeg mirovnog sporazuma.

"Ova odluka je u skladu s reformama odbrane koje se trenutno odvijaju u zemlji i pokazuje spremnost entiteta da surađuju jedan s drugim, kako bi formirali jaku koaliciju, koju predstavlja međunarodno priznata država", kazala je ona.

Pierre-François Lemaire, šef sektora za kontrolu naoružanja Misije OSCE-a, slaže se s ovim i kaže da je Bosna i Hercegovina konačno, odrasla država.

"Činjenica da su se FBiH i RS složile potpisati amandman kojim se njihova prava i obaveze prebacuju na državni nivo, kao i njihovo odustajanje od uloge u međunarodnim pregovorima o kontroli naoružanja, pokazuje da ovi entiteti razumiju i priznaju da je globalna sigurnost odgovornost države. U isto vrijeme, oni ostaju potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma, i, prema tome, njihova dužnost je i da dalje surađuju s državom BiH, kazao je on.

Promjena znači da, kako je rekao, dok je ranije pet strana bilo uključeno u mjere regionalne kontrole naoružanja, sad su tri trenutno angažirane u samom procesu: BiH, Srbija i Crna Gora i Hrvatska. Još jedan znak napretka je činjenica da je ove godine BiH, po prvi put, podnijela jedinstven dokument o razmjeni informacija. Ranije su oba entiteta podnosila po jedan. Verificiranje informacija je proces koji će nastaviti pomagati izgradnju povjerenja između tri susjeda.

General Claudio Sampaolo, lični izaslanik predsjedavajućeg OSCE-a, za član IV ističe da su dva glavna cilja, postavljena tokom 2005., sad ispunjena - učestvovanje BiH u radu Subregionalne konsultativne komisije, kao jedinstvene države i centralizacija verifikacijskih agencija u BiH na državnom nivou.

"Oba cilja postignuta su usvajanjem Zakona o odbrani BiH i potpisivanjem amandmana na član IV. Još jednom, Sporazum svjedoči o jakoj volji zaineresiranih strana da nastave s postizanjem naših zajedničkih ciljeva. Put koji nam predstoji, kao i obično, nije jednostavan niti lak. Treba puno raditi i treba napraviti gust raspored, kako bi se misija ispunila. Ali, uvjeren sam da će proces biti dovršen bez posebnih problema", kaže general Sampaolo.

Kao što Jenet Redfern priznaje, aspekt kontrole naoružanja u okviru regionalne stabilizacije je bio dug, spor i ponekad frustrirajući proces.

"Ipak, OSCE je uvijek vjerovao u sposobnost izaslanstava BiH da predstavljaju najbolje interese svoje zemlje. Sad kad je Sporazum postignut, trebamo čestitati onim ljudima koji pokušavaju poboljšati sigurnost ne samo zemlje, nego i cijele regije", navodi se u saopćenju.