{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE organizirao seminar o ulozi parlamenta u procesu evropskih integracija

F
5.7.2007. u 15:40
0
0
OSCE organizirao seminar o ulozi parlamenta u procesu evropskih integracija
0
OSCE organizirao seminar o ulozi parlamenta u procesu evropskih integracija
Seminar "Uloga parlamenta u procesu evropskih integracija" koji je organiziran za članove Parlamentarne skupštine BiH održan je danas u Sarajevu.
Seminar je organizirala Misija OSCE-a u BiH u suradnji sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i Delegacijom Evropske komisije.

Cilj seminara je članovima parlamenta dati priliku da se bolje upoznaju o procesima evropskih integracija, te o ulozi Parlamentarne komisije i odgovornostima koje članovi parlamenta imaju u tome.

Govoreći o uspješnom ulasku Slovenije u Evropsku uniju, Anton Kokalj, predsjedavajući Komisije za poslove Evropske unije Slovenije, izjavio je: "Ako smo mi to uradili, siguran sam da i vi to možete uraditi."

Dodao je, također, da je uloga parlamenta u procesu postajanja države članicom Evropske unije od velikog značaja. Parlament je najviše tijelo jedne države, i ključ za rješavanje unutrašnjih problema u zemlji, što je preduvjet za postizanje uspjeha u Evropskoj uniji.

Stručnjaci iz Programa obuke za evropske integracije, koji finansira Evropska komisija, dat će pregled institucija i pravnog sistema Evropske unije, njenih politika rada, procesa donošenja odluka i lobiranja u okviru Evropske unije.

Seminar će biti završen pregledom implikacija koje će integracije u Evropsku uniju imati na BiH i na Parlamentarnu skupštinu BiH.

Seminarom su predsjedavali Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Zastupničkog doma, i Jeroen Willems, menadžer jednog od programa Delegacije Evropske komisije u BiH.

Današnji seminar je peti ove vrste, koji je, za članove državnog parlamenta tokom 2007. organiziran u okviru OSCE-ovog Programa jačanja zakonodavne vlasti, koji finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: