OSCE organizirao seminar o podučavanju religijama

F
FENA
27.10.2008. u 18:51
0
3
OSCE organizirao seminar o podučavanju religijama
0
OSCE organizirao seminar o podučavanju religijama
Misija OSCE-a u BiH i Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), uz podršku Međureligijskog vijeća BiH, organizirali su u Sarajevu seminar na temu "Vodeća načela iz Toleda o podučavanju o religijama i vjerovanjima u državnim školama".
Kako je danas saopćeno iz OSCE-a, sarajevski regionalni stručni seminar pružio je priliku studentima, nastavnicima, osobama koje se bave praktičnim radom i nadležnima za donošenje politika rada iz regija jugoistočne Evrope, da razgovaraju o načelima i mogućnostima njihove primjene.

Slični seminari i prezentacije održani su u Ateni, Berlinu, Bruxellesu, Moskvi, Parizu, Varšavi i Washingtonu.

"Vodeća načela iz Toleda vode nas prema razumijevanju, toleranciji i dijalogu", rekao je Emir Ganić, nastavnik vjeronauke iz Travnika.

Rasprava koja se vodila tokom seminara ukazala je na značaj koji se pripisuje kako vjeronauci, tako i nastavi koja nije vjerskog karaktera, a koja se bavi izučavanjem religije u BiH.

Iako su nastavnici i stručnjaci iz regije istaknuli nekoliko pozitivnih inicijativa i primjera iz prakse, tokom seminara, također je stavljen naglasak i na važnost saradnje sa vjerskim vođama pri izvođenju nastave na temu religija.

"U Vodećim načelima iz Toleda prepoznaje se značaj istinskog partnerstva i dijaloga sa predstavnicima vjerskih zajednica u izradi nastavnog plana i programa i provedbi obuke nastavnika i preporučuje proces, koji će se zasnivati na konsultacijama i učešću svih, u interesu ostvarenja takve saradnje", rekla je Jo-Anne Bishop, šefica Odjela za toleranciju i nediskriminaciju pri ODIHR-u.

Vodeća načela iz Toleda predstavljaju sredstvo za pružanje podrške predstavnicima vlasti u ostvarenju obaveza preuzetih na zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a 2006. godine, u cilju promoviranja boljeg razumijevanja i poštovanja različitih kultura, narodnosti, religija i vjerovanja.
Prema ovim načelima kvalitetno obrazovanje o religijama i vjerovanjima može biti djelotvoran način da se izbjegnu i razriješe podjele i sukobi, što bi moglo dovesti do smanjenja nesporazuma i stereotipa. Međutim, ona ne predstavljaju zamjenu za tradicionalnu vjeronauku, koja u mnogim državama ostaje u nadležnosti vjerskih zajednica, već sredstvo koje bi moglo pomoći državama koje se opredijele za ovakav tip nastave.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: