BiH
0

OSCE: Odvojene škole još uvijek postoje u dva mjesta ZDK-a

FENA
Tri škole u Zeničko-dobojskom kantonu, koje su ranije smatrane za "dvije škole pod jednim krovom" sada su administrativno i pravno ujedinjene. Međutim, odvojene škole u kojima se upotrebljava različit nastavni plan i program za bošnjačke i hrvatske učenike još uvijek postoje u mjestima Bradići i Tujnica.

Ovo je izjavila FENI glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić, komentirajući izjavu Ministarstva obrazovanja ZDK-a prema kojoj od 2005. godine u ovom kantonu ne postoje više dvije škole pod jednim krovom.

U OSCE-u navode kako u spomenutim mjestima bošnjačke učionice administrativno pripadaju Osnovnoj školi Maglaj, dok hrvatske pripadaju Osnovnoj školi "Fra Grga Martić" iz Žepča.

"Bez obzira na to da li ove područne škole tehnički pripadaju administrativno i pravno ujedinjenim glavnim školama, one još predstavljaju dvije odvojene škole pod jednim krovom", kazala je Čaušević-Podžić.

Ministarstvo obrazovanja ZDK-a negodovalo je u subotu zbog OSCE-ovog upozorenja u kojem se i ovaj kanton navodi kao primjer postojanja nacionalne segregacije u školama.

OSCE podsjeća kako kantonalni zakoni koji su harmonizirani s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju, a koji je Parlamentarna skupstina BiH usvojila 2003. godine, predviđaju administrativno i pravno ujedinjenje takvih podijeljenih škola.

Takvo administrativno i pravno ujedinjenje se desilo samo u staroj gimnaziji u Mostaru, te u tri osnovne škole u ZDK-u.

Kada je BiH postala članica Vijeća Evrope, obavezala se na prestanak segregacije u školama, te dalje postojanje "dvije škole pod jednim krovom", a što predstavlja kršenje zakona BiH i međunarodnih obaveza koje ova zemlja ima.