BiH
0

OSCE očekuje do kraja 2006. jedinstvenu instituciju ombudsmena u BiH

FENA
Misija OSCE-a u BiH izražava veliko zadovoljstvo povodom napora koje poduzimaju sadašnji entitetski i državni ombudsmeni kako bi ispunili zahtjeve nedavno usvojenih amandmana na Zakon o ombudsmenu. Osnovni izazov još ostaje provedba i primjena ovog zakona, izjavila je u utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu glasnogovornica Misije Aida Bešić.

Ona je naglasila kako OSCE očekuje da će do kraja 2006. godine BiH imati jedinstvenu instituciju ombudsmena na državnom nivou. Ovo je i prioritet prema Studiji izvodljivosti Evropske komisije i postprijemna obaveza BiH prema Vijeću Evrope, kazala je.

  • Misija čvrsto vjeruje da će bilo kakvo izbjegavanje provedbe i primjene Zakona, uključujući i prijevremeni odabir novog ombudsmena, biti štetno, kako za prijelazni proces, tako i za transparentnu proceduru imenovanja. To će oslabiti osnovne principe novog Zakona o ombudsmenima, na kojem je radio parlament BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, već gotovo dvije godine. Kritičan prvi korak u ovoj reformi je uspostava tranzicijskog procesa, prema kojem će tri trenutno postojeće institucije biti postepeno spojene u jedinstven ured ombudsmena na državnom nivou. Prema Zakonu, sadašnji ombudsmeni, na entitetskom i državnom nivou, moraju u roku od šest mjeseci napraviti koordinacijski akcioni plan, napraviti početni institucionalni okvir buduće jedinstvene institucije, i usuglasiti svoje načine i metodologiju rada", izjavila je Bešić.

Ona je, ipak, istaknula kako je najvažniji za reformu transparentan proces imenovanja novih ombudsmena u jedinstvenu instituciju. Ovaj proces imenovanja trebao bi početi nakon što bude završen tranzicijski proces i uspostavljene operativne procedure nove institucije.

"OSCE je instituciju ombudsmena uvijek smatrao osnovnim mehanizmom za zaštitu ljudskih prava i promociju dobre vladavine. Misija i dalje, na konstruktivan način, ostaje uključena u ovaj proces, i potiče bosanskohercegovačke vlasti da okončaju reformski proces u skladu s međunarodnim obavezama ove države, a u najboljem interesu naroda Bosne i Hercegovine", izjavila je Bešić.