{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE očekuje do kraja 2006. jedinstvenu instituciju ombudsmena u BiH

F
20.6.2006. u 14:53
0
0
OSCE očekuje do kraja 2006. jedinstvenu instituciju ombudsmena u BiH
0
OSCE očekuje  do kraja 2006. jedinstvenu instituciju ombudsmena u BiH
Misija OSCE-a u BiH izražava veliko zadovoljstvo povodom napora koje poduzimaju sadašnji entitetski i državni ombudsmeni kako bi ispunili zahtjeve nedavno usvojenih amandmana na Zakon o ombudsmenu. Osnovni izazov još ostaje provedba i primjena ovog zakona, izjavila je u utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu glasnogovornica Misije Aida Bešić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ona je naglasila kako OSCE očekuje da će do kraja 2006. godine BiH imati jedinstvenu instituciju ombudsmena na državnom nivou. Ovo je i prioritet prema Studiji izvodljivosti Evropske komisije i postprijemna obaveza BiH prema Vijeću Evrope, kazala je.

- Misija čvrsto vjeruje da će bilo kakvo izbjegavanje provedbe i primjene Zakona, uključujući i prijevremeni odabir novog ombudsmena, biti štetno, kako za prijelazni proces, tako i za transparentnu proceduru imenovanja. To će oslabiti osnovne principe novog Zakona o ombudsmenima, na kojem je radio parlament BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, već gotovo dvije godine. Kritičan prvi korak u ovoj reformi je uspostava tranzicijskog procesa, prema kojem će tri trenutno postojeće institucije biti postepeno spojene u jedinstven ured ombudsmena na državnom nivou. Prema Zakonu, sadašnji ombudsmeni, na entitetskom i državnom nivou, moraju u roku od šest mjeseci napraviti koordinacijski akcioni plan, napraviti početni institucionalni okvir buduće jedinstvene institucije, i usuglasiti svoje načine i metodologiju rada", izjavila je Bešić.

Ona je, ipak, istaknula kako je najvažniji za reformu transparentan proces imenovanja novih ombudsmena u jedinstvenu instituciju. Ovaj proces imenovanja trebao bi početi nakon što bude završen tranzicijski proces i uspostavljene operativne procedure nove institucije.

"OSCE je instituciju ombudsmena uvijek smatrao osnovnim mehanizmom za zaštitu ljudskih prava i promociju dobre vladavine. Misija i dalje, na konstruktivan način, ostaje uključena u ovaj proces, i potiče bosanskohercegovačke vlasti da okončaju reformski proces u skladu s međunarodnim obavezama ove države, a u najboljem interesu naroda Bosne i Hercegovine", izjavila je Bešić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: