Prilagođavanje izazovu
5

OSCE o odluci Parlamenta da zasjeda online: Razumljivo je da se procedure pojednostave

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Misija OSCE-a u BiH pozdravila je održavanje sjednice Parlamenta FBiH u ovim izazovnim vremenima te izmjenu Poslovnika koji će omogućiti da se od sada može zasjedati i online.

Iz OSCE-a poručuju da je uloga parlamenta od fundamentalnog značaja u osiguravanju da se čuje glas predstavnika građana i da ti predstavnici pruže ključni doprinos i nadzor nad radom vlade.

"Razumljivo je da će neke procedure biti pojednostavljene tokom krize, ali ono što je neophodno je da ključni principi demokratskog društva moraju biti ispoštovani. Kriza u vezi sa virusom COVID-19 će imati dalekosežne društvene i ekonomske posljedice. U tom smislu, uloga predstavničkih tijela će biti ključna u osiguravanju da svi glasovi u društvu budu uključeni u definisanju odgovora na ovu krizu", poručuju iz OSCE-a.

Poručeno je da je u današnjem svijetu moguće održati punu funkcionalnost kolektivnih tijela bez potrebe da se ona i fizički okupe.

"U tom smislu, pozdravljamo napore Parlamenta FBiH da ubrzano izmijeni svoj Poslovnik o radu da bi garantovao i funkcionalnost institucije i sigurnost i zdravlje svojih članova i zaposlenika, zaključeno je.