{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE misija podržala projekt Radio Justice

F
27.8.2008. u 15:00
0
0
OSCE misija podržala projekt Radio Justice
0
OSCE misija podržala projekt Radio Justice
Misija OSCE-a u BiH donirala je 10.000 eura kao podršku emitiranju programa pod nazivom Radio Justice, a na inicijativu Nevladine organizacije BIRN (Balkanska istraživačka novinarska mreža).
Izvještajima, koji se emitiraju u okviru programa Radio Justice, nastoji se na viši nivo podići svijest javnosti i razumijevanje sudskih procesa protiv optuženih za ratne zločine i sa njima povezanih pravosudnih pitanja, izradom kratkih, tematskih radioizvještaja na službenom jeziku države.

Kako je saopćeno iz OSCE-a, izvještaje svakodnevno, bez naknade, prima više od 100 lokalnih i regionalnih radiostanica i radiostanica u dijaspori, koje ih emitiraju u okviru vijesti svakog sata.

Izvještaji se, također, mogu preuzeti u audioformatu i kao transkripti na web stranici BIRN-a: http://www.bim.ba/.

-Justice Report označava važan i prijeko potreban doprinos informiranju javnosti o odgovornosti za počinjene ratne zločine i borbi protiv nekažnjivosti u BiH, izjavio je direktor Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a James Rodehaver.

Dodao je kako će sada, putem radiovalova, ovi izvještaji dobiti daleko brojniju publiku.

Pokretanje emitiranja stalnog programa, pod nazivom Radio Justice, nastavak je uspješne realizacije pilot-projekta, koji je sponzorirala Misija OSCE-a u BiH 2007. godine.

Tada je BIRN izvještavao o napretku i problemima u procesuiranju ratnih zločina u sudovima širom zemlje.

-Izvještaji BIRN-a sa suđenja za ratne zločine demonstriraju nepristrasnost organizacije i njenu stručnost, izjavila je pravna savjetnica Misije OSCE-a Stephanie Barbour.

Ona je poručila da svi građani BiH znaju da mogu vjerovati u istinitost izvještaja BIRN-a i pouzdati se u pravičnost njihovih analiza, a upravo je to ono što je tako prijeko potrebno.

Program Radio Justice dio sredstava neophodnih za rad dobija od Nacionalne zaklade za demokraciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: