BiH
0

OSCE misija podržala projekt Radio Justice

FENA
Misija OSCE-a u BiH donirala je 10.000 eura kao podršku emitiranju programa pod nazivom Radio Justice, a na inicijativu Nevladine organizacije BIRN (Balkanska istraživačka novinarska mreža).

Izvještajima, koji se emitiraju u okviru programa Radio Justice, nastoji se na viši nivo podići svijest javnosti i razumijevanje sudskih procesa protiv optuženih za ratne zločine i sa njima povezanih pravosudnih pitanja, izradom kratkih, tematskih radioizvještaja na službenom jeziku države.

Kako je saopćeno iz OSCE-a, izvještaje svakodnevno, bez naknade, prima više od 100 lokalnih i regionalnih radiostanica i radiostanica u dijaspori, koje ih emitiraju u okviru vijesti svakog sata.

Izvještaji se, također, mogu preuzeti u audioformatu i kao transkripti na web stranici BIRN-a: http://www.bim.ba/.

-Justice Report označava važan i prijeko potreban doprinos informiranju javnosti o odgovornosti za počinjene ratne zločine i borbi protiv nekažnjivosti u BiH, izjavio je direktor Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a James Rodehaver.

Dodao je kako će sada, putem radiovalova, ovi izvještaji dobiti daleko brojniju publiku.

Pokretanje emitiranja stalnog programa, pod nazivom Radio Justice, nastavak je uspješne realizacije pilot-projekta, koji je sponzorirala Misija OSCE-a u BiH 2007. godine.

Tada je BIRN izvještavao o napretku i problemima u procesuiranju ratnih zločina u sudovima širom zemlje.

-Izvještaji BIRN-a sa suđenja za ratne zločine demonstriraju nepristrasnost organizacije i njenu stručnost, izjavila je pravna savjetnica Misije OSCE-a Stephanie Barbour.

Ona je poručila da svi građani BiH znaju da mogu vjerovati u istinitost izvještaja BIRN-a i pouzdati se u pravičnost njihovih analiza, a upravo je to ono što je tako prijeko potrebno.

Program Radio Justice dio sredstava neophodnih za rad dobija od Nacionalne zaklade za demokraciju.