BiH
0

OSCE: Miklos Haraszti prihvatio da uradi nezavisnu procjenu stanja medija u BiH

FENA
Na sastanku sa Christianom Schwarz-Schillingom, visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU, Miklós Haraszti, predstavnik OSCE-a za slobodu medija, prihvatio je da uradi nezavisnu procjenu stanja medija u zemlji, navodi se u saopćenju OHR-a i OSCE-a.

Miklós Haraszti se nalazi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, od 5. do 7. februara 2007 godine. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i predstavnik OSCE-a za slobodu medija izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da je Vlada Republike Srpske povukla raniju odluku o bojkotiranju BHTV1, tj. javnog emitera na državnom nivou.

“Vlasti u demokratskim društvima nikada ne bi trebalo da ignorišu prava medija i da ih sprečavaju da prisustvuju pres-konferencijama”, rekao je predstavnik OSCE-a za slobodu medija.

“Sloboda medija je od suštinskog značaja za razvoj održive demokracije”, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Izradom izvještaja, koji će biti fokusiran na TV, pomoći ćete unaprijediti klimu u kojoj djeluju mediji u ovoj zemlji u trenutku kada se međunarodna zajednica sprema da izmijeni prirodu svoga angažmana”.

Od 1998. godine OHR i OSCE djeluju zajedno u oblasti slobode medija, kao i slobode pristupa informacijama, usvajanju zakona o kleveti i reguliranju medija putem Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu, saopćeno je.