{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: Malo promjena na univerzitetima nakon uvođenja Bolonjskog procesa

F
23.5.2008. u 11:28
0
0
OSCE: Malo promjena na univerzitetima nakon uvođenja Bolonjskog procesa
0
OSCE: Malo promjena na univerzitetima nakon uvođenja Bolonjskog procesa
Misija OSCE-a u BiH smatra da se u praksi malo šta promijenilo kada se radi o provedbi Bolonjskog procesa na univerzitetima u našoj zemlji, što je i razlog nezadovoljstva bh. studenata.
"Ne vidi se da je došlo do nekih konkretnih promjena nabolje, a nisu uspostavljena tijela nadležna za određene oblasti", upozorila je u izjavi za Fenu glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić komentirajući primjenu Bolonjskog procesa u BiH.

Ona ističe da je potrebno što prije uspostaviti agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i centar za razmjenu informacija i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, koji će omogućiti da diplome budu priznate negdje drugdje i da mladi studiraju gdje žele.

U OSCE-u ocjenjuju da BiH kao dio Evrope želi uspostaviti privredu utemeljenu na znanju, ali se čini da većina vjeruje da će novi Okvirni zakon o visokom obrazovanju i Bolonjski proces sami dovesti do toga.

"Ne bismo trebali zaboraviti da su i ovaj zakon i proces sredstva za ostvarenje cilja, a ne cilj sami po sebi. Osim ako BiH ne unaprijedi svoje univerzitete, mobilnost studenata koju garantira Bolonjski proces možda će donijeti samo to da će najbolji i najpametniji studenti studirati u drugim državama", navodi Čaušević-Podžić.

Teško da će BiH, stav je OSCE-a, imati od toga koristi ako se proces bude odvijao u samo jednom smjeru, putem koji vodi izvan granica ove države. Privredu utemeljenu na znanju je teško upostaviti kada građani, koji raspolažu s najviše znanja, doprinose privredi neke druge države umjesto svojoj vlastitoj.

Da bi se unaprijedilo visoko obrazovanje u BiH, u OSCE-u smatraju da će biti potrebno više od zakona kojim se utvrđuje evropski sistem prijenosa bodova, potrebni prosjek ocjena i broj naučnih radova koje neko mora objaviti da bi se popeo za jedan stepen na akademskoj ljestvici.

Isto tako će biti potrebno pokazati i spremnost da se pristupi mijenjanju načina na koji univerziteti obrazuju svoje studente, stav je ove misije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
SDA će za člana Predsjedništva BiH kandidirati?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: