BiH
0

OSCE: Javni emiter ne može služiti interesima svih građana, ukoliko zvaničnici vlada ne sarađuju s njim

FENA
OSCE-misija u BiH smatra da BHT1 kao javni emiter teško da može služiti interesima svih ljudi u našoj zemlji, kao što je osnovan da učini, ukoliko zvaničnici vlada ne sarađuju s njim.

Zbog toga ova organizacija izražava zabrinutost odlukom Vlade RS-a da zabrani svojim zvaničnicima da daju izjave novinarima ove televizije.

Kako je FENI izjavila glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić, zabranjujući svojim zvaničnicima da razgovaraju s novinarima BHT1 ili zabranjujući novinarima da prisustvuju konferencijama za štampu, Vlada RS-a sprječava državnog emitera da odigra njegovu ulogu doprinošenja informiranju građana, što je ključno za bilo koju uspješnu demokratsku državu.

Istovremeno, u OSCE-u ističu kako je na BHT1 da osigura da njeni novinari i urednici teže u svakom trenutku da se pridržavaju osnovnih novinarskih principa pravičnog, objektivnog i nepristrasnog izvještavanja. To su preduvjeti za bilo kakvu debatu zasnovanu na informacijama u demokratskom društvu.

-Ako javni ili privatni emiter krši profesionalne i etičke standarde, pravilan način djelovanja je da se uloži prigovor nadležnom regulatornom tijelu. To je upravo razlog zbog koga takva tijela postoje, kaže Čaušević-Podžić.