{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: BiH treba državnu televiziju

F
26.4.2008. u 10:52
0
0
OSCE: BiH treba državnu televiziju
0
OSCE: BiH treba državnu televiziju
Velika je vrijednost u postojanju BHT-a, kao javnog emitera koji pokriva cijelu BiH, jer BiH treba državnu televiziju, izjavila je za FENU glasnogovornica OSCE misije u BiH Mersiha Čaušević Podžić, komentirajući izjavu premijera RS-a Milorada Dodika "da Javni servis nije opravdao svrhu postrojanja i orgoman novac koji je unjega utrošen i da je vrijeme da se provedu stečaj i likvidacija BHRT-a".
Čaušević Podžić ističe kako bi po prirodi javni servis trebao služiti javnom interesu, te podsjeća da Zakon o JRTV sistemu BiH predviđa tri multietnička javna servisa koja će biti u funkciji svih građana, a ne u funkciji pojedinih konstitutivnih naroda.

Javni RTV servis ne može imati nacionalnu odrednicu kako po Zakonu o RTV sistemu, tako i po pravilima BiH Regulatorne agencije za komunikacije, ističu u OSCE-u.

Što se tiče finansijske održivosti svakog pojedinačnog servisa, odnosno sistema kao cjeline, u OSCE-u smatraju kako je ona moguća samo u uvjetima potpune provedbe propisa koji su na snazi, te propisa o Federalnoj televiziji čije se usvajanje očekuje uskoro.

-Bitno je da se reforma koja treba rezultirati ispunjenjem navedenog cilja provede što prije, kazala je Čaušević Podžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: