{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: BiH treba državnu televiziju

F
26.4.2008. u 10:52
0
0
OSCE: BiH treba državnu televiziju
0
OSCE: BiH treba državnu televiziju
Velika je vrijednost u postojanju BHT-a, kao javnog emitera koji pokriva cijelu BiH, jer BiH treba državnu televiziju, izjavila je za FENU glasnogovornica OSCE misije u BiH Mersiha Čaušević Podžić, komentirajući izjavu premijera RS-a Milorada Dodika "da Javni servis nije opravdao svrhu postrojanja i orgoman novac koji je unjega utrošen i da je vrijeme da se provedu stečaj i likvidacija BHRT-a".
Čaušević Podžić ističe kako bi po prirodi javni servis trebao služiti javnom interesu, te podsjeća da Zakon o JRTV sistemu BiH predviđa tri multietnička javna servisa koja će biti u funkciji svih građana, a ne u funkciji pojedinih konstitutivnih naroda.

Javni RTV servis ne može imati nacionalnu odrednicu kako po Zakonu o RTV sistemu, tako i po pravilima BiH Regulatorne agencije za komunikacije, ističu u OSCE-u.

Što se tiče finansijske održivosti svakog pojedinačnog servisa, odnosno sistema kao cjeline, u OSCE-u smatraju kako je ona moguća samo u uvjetima potpune provedbe propisa koji su na snazi, te propisa o Federalnoj televiziji čije se usvajanje očekuje uskoro.

-Bitno je da se reforma koja treba rezultirati ispunjenjem navedenog cilja provede što prije, kazala je Čaušević Podžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: