Donacije
32

Osamnaest domaćinstava na području Općine Centar dobilo plastenike

Klix.ba
U cilju podrške zapošljavanju, posebno boračke i izbjegličke populacije Općina Centar, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, osigurala je u ovogodišnjem budžetu 40.000 KM za nabavku plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom koji su dodijeljeni poljoprivrednicima, pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području središnje sarajevske općine.

Tim povodom, u velikoj sali Općine Centar u utorak, 20. juna 2017. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa osamnaest poljoprivrednika sa područja općine Centar za dodjelu plastenika.

Danas su ugovore sa načelnikom Ajnadžićem potpisali poljoprivrednici sa Kromolja, Betanije, Soukbunara, Radave, Mrkovića, Nahoreva i Nahorevskih brda: Ramiza Smajlović, Alija Hodžić, Rajko Đokić, Ređo Muharemović, Mehmedalija Salispahić, Esad Mehić, Bahrija Selimović, Emir Pandžić, Huso Omerović, Amir Muhić, Rajko Đokanović, Sehid Ibišević, Zilha Omerović, Krsto Varešić, Mirza Semić, Milan Vuković, Muhamed Salkanović i Mirsada Pandžić koja se prilikom potpisivanja ugovora zahvalila Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na ovoj vrijednoj donaciji koja će zasigurno povećati prinose i prihode u njenom domaćinstvu.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar izradila Strategiju razvoja do 2022. godine, a da je jedan od prioriteta poljoprivreda.

"U posljednje dvije godine Općina Centar je dodijelila oko 2.200 kvadratnih metara korisnog plasteničkog prostora poljoprivrednicima, a to nije zanemarivo. Na tome nećemo stati, a želim vas informisati da će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za dodjelu plastenika. Međutim, nije dovoljno samo dati plastenik. Stoga, Općina Centar će sa nekom od banaka putem javnog poziva izraditi kreditnu liniju u visini od 10 miliona maraka za poticaj malim i srednjim biznisima sa minimalnim kamatnim stopama. U pregovorima smo sa KJKP Tržnice-pijace, a u skorijem roku potpisat ćemo ugovor na osnovu kojeg će Općina Centar plaćati zakup stolova na kojima će poljoprivrednici moći besplatno plasirati svoje organske proizvode", pojasnio je Ajnadžić.

Vijećnik Velija Katica, predsjednik stručne komisije za odabir korisnika ovog projekta, je kazao da ovo predstavlja završetak prve faze dodjele plastenika za domaćinstva u 2017. godini te dodao da će svi zainteresirani imati priliku da se prijave na drugi javni poziv koji će biti raspisan uskoro.

"Na javni poziv, koji je raspisan u martu ove godine, prijavilo se 59 kandidata od kojih 41 kandidat nije ispunio sve utvrđene kriterije, od kojih su najvažniji bili socijalni status porodice, da su demobilisani borci, članovi uže porodice poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, logoraši, zatim uslovi i mogućnosti za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom... Općina Centar čini velike napore da svojim poticajnim mjerama pokuša animirati stanovnike da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Siguran sam da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju na ovakvim i sličnim projektima", istakao je Katica te dodao da je u septembru planirano održavanje edukacije farmera.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Sulejman Haljevac, pomoćnica načelnika za privredu i LER Munevera Hodžić, vijećnik i predsjednik Komisije za izbor najkvalitetnijih farmera/stočara Velija Katica, vijećnica Sonja Akšamija te savjetnici načelnika Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Jasmin Gerin.

Postavljanje doniranih plastenika će radnici firme Nermaris iz Gračanice početi u srijedu 21. juna i završetak radova, ukoliko dozvole vremenske prilike, se očekuje za tridesetak dana.