{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam zastupnika iz Skupštine Tuzlanskog kantona ide u Dom naroda FBiH

Piše: A. K./Klix.ba
11.1.2019. u 20:49
10
16
Osam zastupnika iz Skupštine Tuzlanskog kantona ide u Dom naroda FBiH
10
Osam zastupnika iz Skupštine Tuzlanskog kantona ide u Dom naroda FBiH
Foto: D. Z./Klix.ba
Osam zastupnika iz Skupštine Tuzlanskog kantona danas je izabrano za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona danas je izvršen izbor delegata koji ulaze u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Iz reda Bošnjaka u federalni Dom naroda ulaze Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA), Fahrudin Skopljak iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Predstavnici Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine TK će biti Slađan Ilić i Žarko Vujović iz SDP-a.

Iz reda Hrvata je izabran Boris Krešić iz Demokratske fronte (DF), dok će ostale predstavljati Mirela Trepanić iz Naše stranke te Sandra Imširović koja dolazi iz DF-a.

Tuzlanski kanton se nalazi u svojevrsnoj blokadi jer u nastavku konstituirajuće sjednice Kantonalne skupštine nije izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela. Samim tim, formiranje Vlade TK će pričekati, a trenutno djeluje stari saziv koji je u tehničkom mandatu.

Naime, građanski blok u kojem se nalaze SDP, SBB, DF, Naša stranka i Stranka za BiH od danas je praktično pred raspadom, jer je SBB zakočio proces formiranja vlasti, ne želeći iskazati podršku kandidatu DF-a za člana rukovodstva Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda Mahiru Mešaliću.

Dok iz DF-a navode da prema njihovom stavu SBB više nije član građanskog bloka, iz SBB-a su kazali da ovo nije kraj formirane koalicije te da su i dalje članovi skupštinske većine koja broji 19 poslanika.

U SDP-u razmišljaju da potraže nove partnere za formiranje vlasti, ne želeći precizirati da li su to SDA, odnosno PDA.

Tokom današnjeg nastavka konstiturajuće sjednice Skupštine TK konstituisani su i klubovi Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih u ovom zakonodavnom tijelu, a koji su dobili i svoja rukovodstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: