Višesatno zasjedanje
19

Osam zaključaka NSRS-a: O eventualnom članstvu u NATO, građani da odluče na referendumu

S. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske iza ponoći je usvojila Informaciju sa osam zaključaka o Programu reformi koje je ranije usvojilo Predsjedništvo BiH te je tako data podrška programu koji je BiH dostavila NATO-u.
Usvojeni su Zaključci klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza – DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US), odnosno stranaka koje čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj.

Zaključci su izglasani sa 52 glasa za i tri glasa protiv, s tim da opozicioni zastupnici nisu ni bili u sali kada se glasalo jer su sjednicu napustili iz bojkota.

Usvojeno je ovih osam zaključaka:

  • Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i primila k znanju Informaciju o dokumentu "Program reformi BiH".

  • Narodna skupština Republike Srpske prihvata opredjeljenje iz "Programa reformi BiH" da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se prekida dosadašnji kontinuitet opredjeljenosti BiH za punopravno članstvo.

  • Narodna skupština Republike Srpske smatra da dokument "Program reformi BiH" ni po čemu nije raniji tekst "Godišnji nacionalni program" takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO-om. Odbacuje se bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta. Narodna skupština smatra da je "Program reformi BiH" u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

  • "Program reformi BiH" opredjeljuje saradnju sa NATO-om u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu. Odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu sa ustavnim sistemom BiH, u kome Republika Srpska ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. Narodna skupština smatra da u svakom eventualnom odlučivanju u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini, predstavnici Srba iz Republike Srpske moraju da uvaže stavove ove Narodne skupštine, i referendum naroda u Republici Srpskoj, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa Republike Srpske.

  • Narodna skupština Republike Srpske potvrđujući svoju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, podsjeća na obavezu svih organa i institucija Republike Srpske kao i svih predstavnika iz Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

  • Narodna skupština Republike Srpske ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani Republike Srpske izjasne na referendumu, što predviđa i Rezolucija Parlamentarne skupštine BiH (Službeni glasnik BiH 25/08) u kojoj se kaže da "eventualni poziv za članstvo u NATO-u zahtijeva svesrdnu podršku građana".

  • Narodna skupština Republike Srpske podržava saradnju sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i sa organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

  • Narodna skupština Republike Srpske sugeriše organima i insitucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena saradnja sa NATO savezom.