BiH
0

Osam srebreničkih udruženja podržava kandidaturu Malkića za načelnika

FENA
Koordinacioni odbor osam udruženja iz Srebrenice podržava kandidaturu Abdurahmana Malkića za budućeg načelnika Općine Srebrenica.

U pismu podrške Koordinacioni odbor srebreničkih udruženja pojašnjava da se odlučio uključiti u kampanju kandidiranja budućeg načelnika ove općine da bi se dobio najsposobniji kandidat koji ima najveću podršku među Bošnjacima Srebrenice, te da bi se neizvjesnost Bošnjaka u Srebrenici poslije oktobarskih izbora svela na minimum.

Koordinacija je uputila i upozorenje Stranki demokratske akcije da će, ukoliko ne uvaži ovaj njihov prijedlog, javno pozvati članove svojih udruženja i sve Bošnjake iz Srebrenice da demokratskim sredstvima onemoguće kandidiranje druge osobe iz SDA za budućeg načelnika, navodi se u saopćenju.

Koordinacioni odbor udruženja iz Srebrenice smatra da ignoriranje mišljenja i preporuka, te izbjegavanje konsultacija prvenstveno s patriotskim udruženjima i udruženjima žena, žrtava genocida o usaglašavanju i kandidiranju bošnjačkog predstavnika za načelnika Srebrenice prijeti podjeli bošnjačkog biračkog tijela i najozbiljnije dovodi u pitanje pobjedu bošnjačkog kandidata za budućeg načelnika Općine Srebrenica.

Koordinacioni odbor udruženja iz Srebrenice čine Udruženje demobiliziranih boraca ARBiH Općine Srebrenica, Udruženje boraca "Patriotska liga", Udruženje RVI, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, Udruženje srebreničkih majki, Udruženje žena Srebrenice, Udruženje žena "Pokret enklave Srebrenica i Žepa", te Udruženje "Asocijacija studenata Srebrenice".