BiH
5

Osam Sarajlija izgubilo je život čekajući u redu za vodu u ulici Isovića sokak

Klix.ba
Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Stari Grad danas su odale počast žrtvama masakra u ulici Isevića sokak u Sarajevu.

Na tom mjestu je prije 22 godine, granatom ispaljenom s agresorskih položaja, ubijeno osam Sarajlija, od kojih dvoje djece, a 19 ih je ranjeno dok su čekali u redu za vodu.

"Ovo je jedno od mjesta gdje su počinjeni zločini nad nedužnim građanima Sarajeva tokom opsade. Građani su stradali u potrazi za vodom, za hranom, u školama", kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. Fikret Grabovica.

Naveo je da građani Sarajeva nigdje nisu bili sigurni i to je jedan od dokaza da su zločinci ubijali ciljano.

"Oni su željeli da unište ovaj grad da ga pokore, međutim, bez obzira na sve zločine to nisu uspjeli", kazao je.

Na licu mjesta je ubijeno šest građana, a dvoje mladih su teško ranjeni i sljedećeg dana su i oni umrli.

U Isevića sokaku u blizini Sarajevske pivare poginuli su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

Na mjestu pogibije danas su se okupile porodice žrtava i prijatelji, te predstavnici udruženja civilnih žrtava rata koji su odali počast stradalima, uz poruku da će građani Sarajeva i BiH ostati ustrajni u čuvanju sjećanja na nevine civilne žrtve i osudi onih koji šire mržnju i netoleranciju.