{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam osoba se tereti za organizirani kriminal

F
8.9.2009. u 14:06
0
0
Osam osoba se tereti za organizirani kriminal
0
Osam osoba se tereti za organizirani kriminal
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima krijumčarenja opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja i ometanja rada pravosuđa.
Optužnica je podignuta protiv Almira Šaljića, rođen 1979. u Sjenici, državljanina BiH i Srbije, koji je u pritvoru; Enisa Hajdarevića zvanog Crni, rođen 1979. u Priboju, državljanina BiH i Srbije, koji je u pritvoru; Amira Gudževića, rođen 1972. u Sarajevu, državljanina BiH, ranije osuđivanog, koji je u pritvoru na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Sarajevo; Dragana Perišića zvanog Bejbi, rođen 1978. u Sarajevu, državljanina BiH, ranije osuđivanog; Edina Poturovića zvanog Softa, rođen 1971. u Sarajevu, državljanina BiH, koji je u pritvoru; Samira Bibića zvanog Hodža, rođenog 1978. u Novom Pazaru, državljanina Srbije, koji je u pritvoru; Ismeta Grace zvanog Iko, rođen 1988. u Sjenici, državljanina Srbije, koji je u pritvoru, i Fuada Čolpe, rođen 1954. u Sarajevu, državljanina BiH, ranije osuđivanog.

Optuženi Almir Šaljić i Enis Hajdarević terete se da su od decembra 2008. godine, radi vršenja krivičnog djela neovlaštenog prometa opojnih droga, organizirali i rukovodili zločinačkom organizacijom koja je djelovala sve do sredine marta 2009. godine, a koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza te slanja i isporuke opojne droge heroin.

U optužnici se, među ostalim, navodi da su, radi krijumčarenja opojnih droga, zločinačkoj organizaciji pristupili i optuženi Amir Gudžević, Dragan Perišić zvani Bejbi, Edin Poturović zvani Softa, Samir Bibić i Ismet Graca, zajedno s drugim njima poznatim osobama, a sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Opojne droge su krijumčarili s područja Turske i drugih njima poznatih država na područje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, radi njene daljnje prodaje na području BiH i daljnjeg prebacivanja, posredovanja, prodaje i izvoza droge na područje Hrvatske.

Prema navodima optužnice, tako organizirana zločinačka organizacija vršila je radnje neovlaštenog međunarodnog prometa opojnim drogama u periodu od novembra 2008. godine do kraja marta 2009. godine.

Sedmorica optuženih se terete za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga, a Fuad Čolpa za krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

Prvooptuženi Almir Šaljić tereti se i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i municije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: