Dom za maloljetnike prioritet
0

Osam miliona za obnovu i izgradnju zatvora

Sarajevo-x.com
U ovogodišnjem budžetu Federacije BiH, resornom ministarstvu pravde doznačena su finansijska sredstva u iznosu od osam miliona za obnovu postojećih zatvorskih jedinica kao i izgradnju novih.

S tim u vezi, nekoliko domaćih i međunarodnih organizacija u više navrata je upozorilo nadležne bh. vlasti da su zatvori pretrpani i neuslovni.

Osim obnove postojećih kazneno-popravnih zavoda, dio novca je namijenjen i za početak izgradnje odgojno-popravnog doma za maloljetne prestupnike u Orašju.

Kako je za naš portal potvrdio Entoni Šeperić, portparol Ministarstva pravde FBiH, ovaj projekat u posljednje vrijeme osporavali su građani ove općine, koji su potpisavali peticiju protiv izgradnje doma za maloljetnike.

"Ipak, Općinsko vijeće Orašje ocijenilo je da broj građana koji se protivio izgradnji nije dovoljan, kako bi odluka o davanju saglasnosti za izgradnji bila povučena", kazao je Šeperić.

On je podsjetio je da je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici uputila u parlametarnu proceduru Zakon o utemeljenju odgojno-popravnog zatvora za maloljetnike, a uskoro će biti raspisan i tender za izradu elaborata.

Dom u Orašju moći će primiti do 100 maloljetnih prijestupnika, što bi, prema analazima situacije na terenu, u dogledno vrijeme moglo zadovoljiti potrebe FBiH.