BiH
0

Osam kompanija dostavilo neobavezujuće ponude za privatizaciju mostarskog Aluminija

FENA
Osam kompanija je 23. aprila podnijelo neobvezujuće ponude za kupnju 88 posto Aluminija Mostar, saopćeno je iz Agencije za privatizaciju FBiH.

Među ponuđačima su kompanije - Glencore International AG, Švicarska; En + Group Ltd., Velika Britanija; Konzorcij: UAB “Ukio banko Investicine Grupe, Litvanija & “Aluminium Konin-Impexmetal” S.A. Poljska; Vedanta Resources plc, Indija; Mytilineos Aluminium de Grece, Grčka; Konzorcij: FEAL d.o.o. Široki Brijeg, Aluflexpack d.o.o. Zadar & Dalekovod d.d. Zagreb; Hindalco Industries Limited Indija; Konzorcij: International Mineral Resources, Velika Britanija & Trimet Aluminium A.G. Njemačka.

Ponude je u prisustvu predstavnika Deloittea, financijskog savjetnika u ovom procesu, otvorila Tenderska komisija.

Predsjednik Tenderske komisije Enes Ganić istaknuo je zadovoljstvo iskazanim interesom tvrtki za kupnju Aluminija d.d. Mostar.

Komisija, čija tri člana su iz Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, dvojica članova iz Aluminija, a jedan član iz Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona, će u kratkom roku u skladu s Pravilima tendera odabrati najbolje neobvezujuće ponude za drugi krug.

Ti odabrani ponuđači će, kako je naglasio zamjenik predsjednika Tenderske komisije Jure Musa, imati na raspolaganju najmanje tjedan dana za dubinsko snimanje (due diligence) poslovanja Aluminija.

Dubinsko snimanje za koje je soba s podacima u zadnjoj fazi pripreme počet će 7. maja.

Sljedeći korak u procesu privatizacije je dostava obvezujućih ponuda za što je predviđen rok do 26. juna. Kriteriji za ocjenjivanje obvezujućih ponuda su detaljno razrađeni u pravilima tendera, a odnose se na cijenu, investicijski plan, plan zapošljavanja, poslovni plan, dosadašnju saradnja i postojeće odnose i kvalificiranost.

Ukupni prihodi Aluminija u 2006. godini su iznosili 563,2 miliona KM (287,9 miliona eura), a nominalna vrijednost 88 posto kapitala koji se prodaje iznosi 150,3 miliona KM (76,8 miliona eura).

Federalna agencija za privatizaciju i Aluminij Mostar su 5. marta objavili javni poziv kompanijama s međunarodnim referencama u proizvodnji i preradi aluminija za dostavljanje ponuda za kupovinu 88 posto kapitala Aluminija.