{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam godina zatvora za zločine u Foči

S
19.2.2009. u 14:05
0
4
Osam godina zatvora za zločine u Foči
0
Osam godina zatvora za zločine u Foči
Sud BiH proglasio Miodraga Nikačevića krivim po svim tačkama optužnice, te ga nepravosnažno osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. godine u Foči.
Izricanjem presude, Sudsko vijeće je napomenulo da optuženom ostaju na snazi mjere zabrane izrečene u januaru ove godine, kada je nakon skoro godinu dana boravka u pritvoru pušten na slobodu. Mjere zabrane mogu trajati do pravosnažnosti presude, a podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta bez odobrenja Suda BiH i svakodnevno javljanje u Policijsku stanicu Foča.

Nikačević, bivši policajac iz Foče, prvostepenom presudom je osuđen za silovanje jedne žene u aprilu 1992. godine, te silovanje još jedne djevojke, u julu iste godine, kojoj je prijetio da će dovesti njenog mlađeg brata “da gleda šta joj radi”.

"Obje oštećene u svojim iskazima detaljno opisuju činjenice koje su navedene u optužnici. Njihova svjedočenja se podudaraju sa iskazima drugih svjedoka. S obzirom na svoju funkciju, optuženi je znao za pretresanja sela, zatvaranja i silovanja u Foči. Iskorištavajući svoj položaj kao jedinog muškarca u ulazu, znao je da može izvršiti silovanje", kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Nikačević je osuđen i po drugoj tački optužnice koja ga tereti da je u augustu 1992. godine učestvovao u privođenju Rasima Klapuha, kojeg je predao vojnoj policiji. Nakon toga, kako je Sud utvrdio, Klapuh je odveden u Kazneno-popravni dom (KPD) Foča, odakle mu se poslije gubi svaki trag.

"Činjenica da je optuženi predao Klapuha vojnoj policiji predstavlja pomoć u proizvoljnom i nezakonitom zatvaranju. Optuženi je znao šta se dešava u KPD-u i znao je da će tamo biti ubijen, što znači da je postupao sa eventualnim umišljajem", kazao je Jukić u obrazloženju presude.

Sudsko vijeće je istaklo kako je prilikom odmjeravanja visine kazne uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti "raniji život optuženog, ponašanje u sudnici, činjenicu da je porodičan čovjek i otac dvoje maloljetne djece".

"Osobito olakšavajuća okolnost je to što je optuženi u ratnom periodu pomagao Bošnjacima, tako što je u svom stanu skrivao komšije, te je nekima pomagao da napuste Foču. Ova činjenica je poslužila Sudu da minimalnu zaprijećenu kaznu od deset godina, za zločine protiv čovječnosti, umanji na osam", istakao je Jukić, a javlja BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: