|

Osam godina zatvora za Bogdana Šobota zbog ubistva civila iz Sanskog Mosta

Osam godina zatvora za Bogdana Šobota zbog ubistva civila iz Sanskog Mosta
6
Piše: M. Ć.
10.2.2017. u 21:37
38
komentara
6

dijeljenja
Osam godina zatvora za Bogdana Šobota zbog ubistva civila iz Sanskog Mosta Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni Sud u Bihaću prvostepenom je presudom osudio Bogdana Šobota iz Sanskog Mosta na osam godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin, odnosno ubistva civila Ismeta Šljivara iz mjesta Donja Sanica.
Uvažavajući navode optužbe, Sud u Bihaću danas je potvrdio da je Bogdan Šobot, bivši pripadnik vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa Milankom Devićem i još jednim nepoznatim pripadnikom vojske, u julu 1992. godine, ubio civila Ismeta Šljivara.

Šobot je, sa dvojicom saučesnika, u vojnoj uniformi došao iz sela Pištaline u kojem je živio u susjedno naselje Donja Sanica, gdje je, uz prijetnju oružjem, odveo Šljivara na lokalitet Božin mlin. Tu su ga ubili sa nekoliko hitaca, a tijelo bacili u rijeku.

Mrtvo tijelo dugo je plivalo u vodi, čak su ga vidjeli i mještani, no ništa nisu smjeli poduzeti. Kasnije je tijelo odnijela voda, tako da ni do danas nije pronađeno.

Iako Šljivarovo tijelo nikada nije pronađeno, Sudsko vijeće je zaključilo da su, neosporno, ubistvo počinili Bogdan Šobot i Milanko Dević te je zbog toga Šobot nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Za isti predmet Deviću se trenutno sudi pred sudom u Beogradu.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...