Izmišljene priče
59

OSA: Nemamo informacije o postojanju kampova za obuku terorista u BiH

Piše: Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH u zadnjih nekoliko godina nije prikupila informacije koje bi ukazivale na "alarmantno djelovanje vehabija" i na "postojanje kampova za obuku terorista".

"OSA BiH tokom kontinuirane i intenzivne primjene mjera iz svoje nadležnosti u zadnjih nekoliko godina nije prikupila informacije koje bi ukazivale na 'alarmantno djelovanje vehabija' te na 'postojanje kampova za obuku terorista u BiH i, sljedstveno tome, regionalnoj opasnosti koja prijeti iz BiH'. Osim što sama nije prikupila takve informacije, OSA nije došla do takvih podataka ni kroz zakonom definisanu saradnju i razmjenu informacija sa partnerskim službama iz inostranstva, uključujući i službe zemalja iz regije", piše u odgovoru direktora OSA-e Osmana Mehmedagića na zastupničko pitanja Mirsada Đonlagića.

Direktor OSA-e ističe da neargumentovano i manipulativno potenciranje izmišljenih "informacija" u vezi s navedenim, kreira percepciju povećanog vjerskog esktremizma u BiH što uglavnom ne korespondira sa egzaktnim podacima i stvarnim stanjem.

"Naglašavamo, međutim, da OSA kao ni druge sigurnosne i policijske strukture u BiH, ne samo da ne potcjenjuju moguće sigurnosne izazove i prijetnje vezane za ovu oblast nego, naprotiv, vrlo ozbiljno, organizovano, planski i u kontinuitetu angažuju značajne kadrovske, tehničke i finansijske resurse na praćenju izdifereciranih sigurnosno-interesantnih osoba i pojava iz navedene kategoriju u cilju pravovremene determinacije i potom eliminacije potencijalne prijetnje", naveo je Mehmedagić.

Zaključuje kako je borba protiv terorizma, radikalizma i nasilnog esktremizma, uključujući i sprječavanje finansiranja terorizma, bila i bit će jedan od najznačajnijih prioriteta Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.