{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OŠ Safvet-beg Bašagić postala eko-škola

S
2.11.2011. u 13:27
0
3
OŠ Safvet-beg Bašagić postala eko-škola
0
Nakon uspješno provedenog međunarodnog programa "Eko-škola", koji je u okviru projekta "Eko-škola i u Općini Centar" trajao šest mjeseci, učenici i nastavno osoblje OŠ Safvet-beg Bašagić danas su dobili zelenu zastavu eko-škole, čime je ova škola dobila status ekološke škole.
U čast proglašenja u prostorijama škole danas će biti upriličena svečana priredba na kojoj će učenici kroz razne vidove umjetničkog stvaralaštva prikazati nivo ekološke osviještenosti. Voditeljica projekta u školi, prof. Jasminka Avdić, prezentirat će zvanicama realizirane aktivnosti u proteklom periodu koje su rezultirale današnjim priznanjem.

Učenici OŠ Safvet-beg Bašagić već godinama učestvuju u mnogim ekološkim projektima pa su tako ove godine za Dan planete zemlje, 25. aprila, uz učešće ostalih eko-škola Kantona Sarajevo, na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović održali višesatnu manifestaciju 1.000 aktivnosti za zelenu planetu. Ovom prilikom učenici 11 sarajevskih osnovnih škola igrom, pjesmom i modnom revijom dali su jasne eko poruke našim sugrađanima, a članovi eko sekcije OŠ Safvet-beg Bašagić posadili su u parku stablo japanske trešnje za svu djecu Japana koja su stradala u zemljotresu.

Da je ova osnovna škola pravi pozitivni primjer u našoj sredini govori i sljedeće: s obzirom da je OŠ Safvet-beg Bašagić u samom centru grada i nema zelene površine na kojoj bi se moglo djelovati, prošle godine pokrenut je projekat Ekološki sat otkucava - uključimo se svi u zaštitu šuma. U okviru ovog projekta, u saradnji sa Općinom Centar i KJP Sarajevo-šume, određen je lokalitet na području Grdonja koji će uređivati učenici ove škole te ga koristiti za razne aktivnosti u prirodi. Tokom šest mjeseci je prošle godine na lokalitetu posađeno 1.000 sadnica a planirani su i naredni koraci ka potpunom uređenju lokaliteta.

Eko-škola je međunarodni program ugradnje odgoja i obrazovanja za okoliš u obrazovnim institucijama, od najranijeg uzrasta do visokoškolskih institucija. U toku pripreme koristi se metoda koja je uobičajena za ovaj program i koja se sastoji se od 7 koraka koje škola treba proći u smjeru dobivanja zvanja eko-škole.

Statusom eko-škole na području Kantona Sarajevo uz OŠ Safvet-beg Bašagić mogu se pohvaliti i OŠ Alija Nametak, OŠ Hasan Kaimija, OŠ Čengić Vila I, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Behaudin Selmanović, OŠ Dobroševići, OŠ Meša Selimović, OŠ Hrasno, OŠ Velešički heroji i OŠ Grbavica I. Projekat eko-škola na području Kantona Sarajevo realizira Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) po međunarodnim principima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: