Donacija Vlade SAD-a
0

OS BiH: Deminerski timovi dobili 7 obučenih pasa

FENA
Oružane snage BiH danas su dobile sedam obučenih pasa za otkrivanje mina i vodiča, što će deminerskim timovima omogućiti efikasnije i kvalitetnije aktivnosti deminiranja u našoj zemlji.

Riječ je o američkoj donaciji koja je za potrebe OSBiH realizirana putem Međunarodnog trust fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF). Obuku pasa i vodiča proveo je Regionalni centar za obuku pasa za otkrivanje mina za jugoistočnu Evropu (MDDC).

Obuka pasa, njemačkih i belgijskih ovčara, počela je u maju ove godine. Timovi pasa, koji su već i uspješno akreditirani, radit će na zadacima deminiranja u okviru OSBiH.

Na ceremoniji primopredaje pasa i prateće opreme, direktor ITF-a Goran Gačnik kazao je da je cilj ovog projekta da se OSBiH još aktivnije uključe u proces deminiranja u BiH.

Ova donacija OSBiH će osigurati mnogo efikasnije provođenje ovih humanitarnih aktivnosti, dodao je Gačnik.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Ahmed Hadžiomerović napomenuo je da će se u našoj zemlji još dugo vremena provoditi aktivnosti deminiranja zbog velike kontaminiranosti te da će finansiranje ovih aktivnosti postepeno prelaziti na državni nivo.

Stoga je ovu donaciju ocijenio izuzetno vrijednom, jer njome OSBiH podižu svoje kapacitete za 50 posto te se kvalitetnije uključuju u aktivnosti deminiranja na državnom nivou.

Kako je rečeno na ceremoniji primopredaje, obuka pasa za otkrivanje mina je najzahtjevnija. Za obuku jednog psa potrebno je između četiri i šest mjeseci.

Psi su sigurni i pouzdani otkrivači mina. Također, pas je mnogo efikasniji u kontroli sumnjive površine, nego čovjek, te je u ovim aktivnostima od njega brži za čak 10 puta.

Zahvaljujući ovim psima, proces deminiranja se unapređuje i ubrzava te se plan da se do 2019. godine u BiH otkloni ukupna minska opasnost znatno skraćuje.

-Deminerski bataljon OSBiH zahvaljujući ovim psima planira povećati u narednoj godini progres za 100 posto u odnosu na 2009., kazao je komandant deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške pukovnik Refik Fazlić