{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Oružane snage su veliki trošak za BiH'

F
13.1.2009. u 16:01
0
80
'Oružane snage su veliki trošak za BiH'
0
'Oružane snage su veliki trošak za BiH'
Premijer RS-a Milorad Dodik rekao je danas, na Božićnom prijemu u Kasarni "Kozara" koji su organizovali Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, da će se i dalje zalagati za ukidanje Oružanih snaga i demilitarizaciju BiH, jer su, kako kaže, izdvajanja za oblast odbrane veliki trošak.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dodik je novinarima kazao da poštuje zakone koji regulišu oblast odbrane, te mirovne operacije Oružanih snaga BiH i njihovu pomoć stanovištvu u određenim situacijama, ali da je, kako kaže, svaka upotreba vojske izvan tih okvira nedopustiva i neprihvatljiva.

On smatra da su Oružane snage "ogroman trošak" za BiH, te da ona treba da ide putem demilitarizacije.

Dodik je govorio i o Dejtonskom sporazumu za koga je rekao da je najbolji balans i moguća formula za opstanak BiH i mir na ovim prostorima, a ponovio je da RS podržava Prudski dogovor i njegovo brzo provođenje s ciljem što bržeg rješavanja pitanja koja stoje na putu evropskih integracija.

"Ali, na tom putu ne smijemo zaboraviti ko smo i šta smo, jer to nije zaboravio nijedan narod u EU, pa to ne smije učiniti ni mi", rekao je entitetski premijer.

Govoreći o dogovoru iz Pruda, on je dodao da "svi koji pokušavaju da uruše taj sporazum čine najveće zlo samom kapacitetu BiH".

Svečanosti u Kasarni "Kozara" prisustvovao je i njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem koji je poželio pripadnicima Oružanih snaga BiH da budu vojska mira, a da nikada ne budu vojska koja se vezuje za sukobe i nesporazume.

Ističući da je osnovna poruka Božića mir, dobrota i ljubav, vladika Jefrem je ocijenio da mir treba njegovati, čuvati i unapređivati.

Pripadnicima Oružanih snaga BiH vjerske praznike u ime Oružanih snaga čestitao je general-major Dragan Vuković.

Svečanosti u Kasarni "Kozara" prisustvovali su i predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, direktor Policije RS-a Uroš Pena i drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: