Susret Izetbegovića i Maizierea
0

"Oružane snage su bolji dio sistema bh. društva"

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je Thomasa de Maizierea, saveznog ministra odbrane SR Njemačke.

Teme sastanka bile su uloga Oružanih snaga BiH, pored ostalog i u približavanju naroda i države, odnosi Evropske unije i BiH u kontekstu budućih pozicija i tranzicija OHR-a.

Izetbegović je poželio dobrodošlicu u nastupnu posjetu BiH njemačkom ministru odbrane i izrazio zahvalnost Vladi SR Njemačke za svu do sada pruženu pomoć i podršku, te naglasio uvjerenje da će tako biti i ubuduće.

Rekao je da su Oružane snage bolji dio sistema bh. društva i da naši vojnici u misijama mira u svijetu postižu visoke profesionalne rezultate.

Izetbegović je rekao da BiH nema alternativu evropskom putu i da taj put treba ubrzati zajedno s drugim zemljama regije.

On je izrazio mišljenje da je budućnost BiH u umanjenju uloge OHR-a i jačanju uloge specijalnog predstavnika Evropske unije.

Ministar Maiziere se također pohvalno izrazio o našim Oružanim snagama i njihovoj ulozi u mirovnim misijama, i najavio nastavak saradnje sa Oružanim snagama SR Njemačke.

Rekao je da će SR Njemačka i dalje snažno podržavati sve reforme u našoj zemlji, koja treba uvesti evropske standarde i ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

Sastanku su prisustvovali i Boris Buha, savjetnik u kabinetu Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te Nerkez Arifović, savjetnik u kabinetu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.