Mensud Kečo
0

'Orkestrirani napadi na spomenik ubijenoj djeci'

FENA
Mensud Kečo
Mensud Kečo
Napadi na spomen-obilježje ubijenoj djeci u opkoljenom Sarajevu i na mene su orkestrirani pokušaji da se naškodi roditeljima te djece te da se omalovažavaju članovi žirija te diskreditiram ja kao umjetnik, kazao je danas na konferenciji za novinare istaknuti bh. umjetnik, kipar Mensud Kečo.

Izrevoltiran naslovima i tekstovima u pojedinim medijima u kojima se pominju enormne sume koje će biti utrošene u izradu spomen-obilježja, Kečo je dokumentirano izložio postupak po kojem je njegov rad odabran kao najadekvatniji i najbolji. U potpunosti je, tvrdi Kečo, ispoštovana zakonska procedura, a žiri sastavljen od uglednih članova te djece ubijenih roditelja, njegov rad je, između 20 prispjelih radova, usvojio jednoglasno.

Najviše pomutnje u javnosti izazvale su tvrdnje pojedinaca da će u spomen-obilježje biti utrošeno 3,5 miliona KM, a da je sam Kečin honorar enormno visok.

"To nije tačno. Netoiznos konkretno mog rada i honorara, a što uključuje i nabavku i transport materijala je s porezima 725.496 KM. Bruto ta cifra je 640.000 KM i uključuje i obaveznih pet posto provizije Udruženju likovnih umjetnika BiH", kazao je Kečo.

Dodao je da cijene materijala i nabavke nije izmišljao, to su tržišne cijene. Naprimjer, kvadrat izlivene bronze je 2.000 eura, a što je najniža moguća cijena.

"Zloba ljudi ide to te mjere da me optužuju da sam namjerno napravio zeleni spomenik. Ono što ne znaju je da se pri slaganju tolike količine stakla neizbježno mora dobiti zelena boja. Smiješno je da neko može pomisliti da sam ga namjerno napravio zelenim", kaže Kečo.

Projektom izgradnje spomen-obilježja predviđena je i kompletna rekonstrukcija ambijenta oko spomenika. S tim, istakao je Kečo, on kao autor spomen-obilježja, nema ništa.

"Uređenje oko spomenika može koštati i pet miliona KM, ali s tim nemam ništa. Moj zadatak je izrada spomen-obilježja", objasnio je.

Zlonamjerne tvrdnje o enormnim honorarima i trošenju ga, kaže, pogađaju kao čovjeka i umjetnika.

Radovi na spomen-obilježju trebali su biti gotovi u septembru 2008., pa u januaru 2009. Međutim, niske temperature i raznorazne peripetije usporile su njegovu izgradnju. Veći dio je završen, ostalo je još samo da se finaliziraju detalji.

Spomen-obilježje autora Mensuda Keče simbolizira kristalizirane, nedovršene kule u pijesku, one koje djeca rado grade. Simbolizam prekinutog života upotpunjava i bronzani prsten s utisnutim dječijim stopalima te pomno postavljena rasvjeta. Sve zajedno bit će podsjetnik na nevino stradalu djecu, izgubljenu mladost, prolaznost života i beskrajnu patnju roditelja.