Tradicionalno
1.5k

Orkestar Željezare Zenica 93. put budio građane na prvomajski uranak

Piše: E. M.
Članovi duvačkog orkestra "Željezara Zenica" jutros su se 93. put provozali ulicama Zenice gdje su svojim tradicionalnim repertoarom probudili Zeničane na prvomajski uranak i poželjeli im sretan 1. maj - Međunarodni praznik rada.

Ne prekidajući tradiciju ni tokom ratnih godina KUD "Željezara Zenica" nastavila je raditi ono po čemu ih svaki građanin Zenice zna, sviranju tradicionalnog repertoara pjesama za 1. maj. Tako su i jutros u pet sati krenuli iz svojih prostorija te se u kamionu uputili kroz zeničke ulice gdje su ih dočekali brojni sugrađani.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Čestitajući jedni drugima Praznik rada, članovi duvačkog orkestra su kao i svake godine nagrađivani od svojih sugrađana. Kroz zeničko naselje Blatuša, pa bulevarom Kulin bana do Travničke ulice, a potom i centra grada do Zeničanina Rasima Salčinovića, prolazio je kamion KUD "Željezara Zenica".

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Građani Zenice koji su dočekali kamion prvomajske budnice su istakli da radnička prava nisu na zadovoljavajućem nivou te da je potrebno stvari mijenjati iz korijena kako bi Prvi maj dobio ponovo svoj pravi značaj kada se slavi rad.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nakon posjete Salčinoviću koji ih je tradicionalno nagradio, duvački orkestar će svoj put nastaviti i drugim zeničkim ulicama u Crkvicama, Odmutu, Jaliji i ostatku grada kako bi bili sigurni da su svi čuli 93. prvomajsku budnicu.