Misterija
0

Original Dejtonskog mirovnog sporazuma nije ni u Arhivu BiH ni u MVP BiH

FENA
Arhiv Bosne i Hercegovine dostavio je danas pismo Predsjedništvu BiH u kome navodi da se među dokumentacijom Arhiva ne nalazi original Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Predsjedništvo je danas usmeno obaviješteno da tog originala nema ni u Ministarstvu vansjkih poslova BiH, saznaje FENA iz bliskih izvora Predsjedništvu BiH.

Informaciju da je original Dejtonskog mirovnog sporazuma nestao iz arhiva Predsjedništva BiH iznio je na pres-konferenciji u srijedu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a već u četvrtak je glavni sarajevski kantonalni tužitelj Branko Šljivar zatražio od Predsjedništva informaciju o nestanku kako bi tužiteljstvo moglo poduzeti mjere na utvrđivanju odgovornosti. U skladu s tim, Predsjedništvo je uputilo dopis Arhivu BiH i MVP-u BiH tražeći odgovor da li se taj dokument nalazi kod njih.

Prethodno je na vijest o nestanku originala Dejtonskog mirovnog sporazuma reagirao danas, na pres-konferenciji u Sarajevu, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić riječima kako ne zna da je taj dokument "nestao“.

"Morao je prvo biti tu da bi nestao. Nismo utvrdili da je bio tu, prema tome ne možemo tvrditi ni da je nestao. To je važno pitanje, ne mislim da je to prioritet države BiH u ovom trenutku. To će se sigurno naći. Mi imamo i drugih prioriteta, a to je, prije svega, situacija u regiji, koja je vrlo osjetljiva. O tome moramo voditi računa“, kazao je Silajdžić.