Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Orićevi advokati protiv njegovog svjedočenja

SRNA
Naser Orić
Naser Orić
Advokati nekadašnjeg komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića usprotivili su se zahtjevu Radovana Karadžića da se Orić sudskim nalogom obaveže da bude svjedok njegove odbrane u Haškom tribunalu, objavljeno je danas u ovom sudu.

"Optuženi nema osnova, niti dokaza da vjeruje da bi Orićevo svjedočenje bilo od materijalnog značaja za njegovu odbranu", navodi se u odgovoru Orićevih advokata Vasvije Vidović i Johna Jonesa na Karadžićev zahtjev.

U obraćanju pretresnom vijeću, Orićevi advokati navode da Karadžić nije udovoljio nijednom zahtjevu koji se predviđa za izdavanje obavezujućeg naloga.

"Svako ko je pratio suđenje Oriću i ko je imalo upoznat sa događajima u Srebrenici od 1992. do 1995. godine, zna da njegovo svjedočenje uopšte ne bi bilo od pomoći za odbranu optuženog", navode Orićevi advokati.

Karadžić je zatražio Orićevo svjedočenje kako bi on potvrdio da, suprotno sporazumu sa UN, Armija BiH nije izvršila demilitarizaciju Srebrenice, i da su vojnici pod njegovom komandom nastavili da uvoze teško i lako naoružanje, skrivajući ga od UNPROFOR-a.

On smatra da bi mu Orićevo svjedočenje pomoglo u dokazivanju tvrdnje da su muslimanske ratne vlasti "žrtvovale Srebrenicu i njeno stanovništvo u sklopu šire strategije da po okončanju sukoba dobiju dijelove Sarajeva".

Karadžić je u svom zahtjevu naveo da mu je Orićevo svjedočenje važno da bi pokazao da je imao legitimni razlog da naredi napad na Srebrenicu, u cilju razdvajanja enklava Srebrenice i Žepe, kako bi se prekinuli napadi muslimanskih snaga iz zaštićene zone.

Oriću je u Haškom tribunalu suđeno zbog zarobljavanja i fizičkog zlostavljanja Srba, od kojih su neki nasmrt premlaćeni u Srebrenici od septembra 1992. do marta 1993. godine.

Orić je u junu 2006. godine osuđen na dvije godine zatvora i istog dana pušten na slobodu, jer je kaznu odslužio u pritvoru, gdje se nalazio od 10. aprila 2003. godine.

Presudom Žalbenog vijeća od 3. jula 2008. godine, Orić je oslobođen je svih optužbi.