{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Organizujete protest na pogrešnoj adresi"

S
Sarajevo-x.com
10.12.2008. u 10:16
0
3
"Organizujete protest na pogrešnoj adresi"
0
"Organizujete protest na pogrešnoj adresi"
U povodu protesta koji je najavljen za danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, saopštenjem za javnost oglasili su se iz Ureda visokog predstavnika ističući kako decertificirani policajci protest organizuju na pogrešnoj adresi.
"OHR podsjeća udruženja decertificiranih policajaca Federacije BiH i Republike Srpske da je Ured visokog predstavnika učinio više od bilo koga drugog na pronalaženju rješenja za osobe kojima je UN/IPTF uskratio certifikate", navodi se u saopštenju te podsjeća da je Predsjedništvo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u aprilu 2007. godine ukinulo doživotnu zabranu rada na policijskim poslovima za ove osobe te definiralo zahtjeve na osnovu kojih vlasti u BiH trebaju utvrditi neophodne pravne uslove za provedbu ovoga.

"Do danas su sve osobe koje nisu dobile certifikate UN/IPTF-a mogle da se prijave na konkurse za slobodna radna mjesta za nove zaposlenike u SIPA-i, Graničnoj policiji, Upravi policije Federacije, svih 10 kantonalnih policijskih uprava i policiji Distrikta Brčko. Republika Srpska još uvijek nije utvrdila neophodne pravne uslove", ističu iz OHR-a.

"Ukoliko udruženja smatraju da Ujedinjeni narodi trebaju promijeniti uslove navedene u Predsjedničkom pismu iz aprila 2007. godine, onda trebaju vršiti pritisak na nadležne vlasti u Vijeću ministara BiH, uključujući ministra za ljudska prava i izbjeglice, Safeta Halilovića, da ovo pitanje ponovo otvori u Ujedinjenim narodima u Njujorku", poručili su iz Ureda visokog predstavnika za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: