33 rada u finalu
157

Organizovano takmičenje jedinstvenih slučajeva iz doktorske prakse u BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kardiološki edukativni centar u Sarajevu (KECS) i Bosnalijek organizirali su prvi put u Bosni i Hercegovini takmičenje iz prikaza slučajeva doktora iz kardiologije, interne medicine, radiologije i doktora opće prakse koje će biti održano tokom vikenda.

Doktor Amir Omerbašić iz KECS-a kazao je večeras novinarima na ceremoniji otvaranja da će to takmičenje pratiti komisija koju čini pet doktora iz cijele BiH. Vjeruje da će suradnja i razmjena znanja doprinijeti unaprjeđenju kardiologije na području balkanskih država.

"Doktori će prezentirati slučajeve pacijenata što su ih imali u ordinaciji, procedure, te kako je slučaj doveden do kraja. Na osnovu toga komisija (ocjenama od jedan do pet) ocjenjuje kandidate. Slučajevi su jedinstveni, a izlaganja doprinose razvoju stupnja naobrazbe i iskustvu sudionika skupa", naglasio je.

Prijavljeno je ukupno 56 radova koji su prikupljani tokom cijele godine, a 33 rada je prošlo u veliko finale i bit će prikazani tokom dva dana takmičenja. Deset najboljih radova ulazi u finale. Pet najboljih radova dobiva nagradu koju je osigurala kompanija Bosnalijek, a to je sudjelovanje na evropskom kardiološkom kongresu koji će biti održan 2018. godine u Minhenu.

Po riječima doktora Omerbašića, u BiH se malo radi na prevenciji (primarna i sekundarna) kardiovaskularnih oboljenja.

Kardiološki edukativni centar u Sarajevu radi na tome putem edukacija stanovništva, kako u gradovima tako i u ruralnim sredinama.

Na prvom regionalnom kardiološkom takmičenju sudionici dolaze iz četiri države (21 grad, osam kliničkih centara, 12 bolnica, osam domova zdravlja) što je označeno kao impozantan podatak. Naredne godine očekuju i veći broj radova te nastavak kontinuiteta u radu.