BiH
0

Organizovana javna rasprava o prijedlogu amandmana na Ustav BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH organizovala je danas u Sarajevu javnu raspravu o Prijedlogu amandmana na Ustav BiH koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Mirsad Ćeman je izjavio za FENU kako je cilj rasprave da se čuje najšira javnost - od opšte, akademske, političke itd. o tome šta misle o predloženim amandmanima, da se čuju neki prijedlozi i sugestije koje će možda neki poslanici iskoristiti da ih pretoče u konkretne amandmane.

Prema njegovim riječima, za 18. april je zakazana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma koja će se tada izjasniti kao nadležna komisija na bazi svih javnih rasprava koje su bile uključujući i današnju i onoga što će do sjednice komisije od nekoga dobiti kao sugestije.

„Izjasnićemo se o tim amandmanima. Ako bude amandmana na ove amandmane koji su došli od Predsjedništva i o njima ćemo se izjasniti i dostaviti izvještaj Predstavničkom domu“, kazao je Ćeman dodajući kako bi, prema sadašnjem planu, Predstavnički dom predložene ustavne amandmane trebao razmatrati na sjednici 24. aprila.

Na pitanje da li su do sada Ustavnopravnoj komisiji već dostavljeni neki amandmani, Ćeman je kazao da Komisija do sada ima reagiranje građana, ali u oficijelnoj formi još nema primljenih amandmana.

„Ima onih koje bismo mogli tretirati kao neformalna mišljenja. Komisija će dobiti stenogram s današnje rasprave, ali se može formalno izjašnjavati samo o onim prijedlozima koji budu formalno uvedeni u proceduru kao amandmani na amandmane. Ove druge ocjene i stavove može imati u vidu“, kazao je Ćeman.