{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizirati Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja sukladno zakonu

F
5.2.2008. u 15:46
0
3
Organizirati Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja sukladno zakonu
0
Organizirati Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja sukladno zakonu
Federalni ministri rada i socijalne politike Perica Jelečević, zdravstva Safet Omerović, boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Crkić razgovarali su danas o obvezama u konstituiranju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja sukladno zakonu.
Pet federalnih ministarstava nadležno za nadzor nad radom ove značajne institucije koja bi trebalo davati konačnu ekspertizu invalidnosti temeljem koje se ostvaruju brojna prava garantirana federalnim propisima.

Institut nema prostor. Kadrovski je deficitaran, a nije osposobljen ni za funkcionalnu dijagnostiku pa se rijetko otkrivaju brojni lažni nalazi o invalidnosti.

Federalni ministri dogovorili su danas da nosilac ubrzane aktivnosti konstituiranja organa Instituta i neophodnih akata i procedura bude federalno Ministarstvo zdravstva.

Nakon toga, zaključili su, da je potrebno započeti s izradom jedinstvenih kriterija za medicinsko vještačenje prema listi Svjetske zdravstvene organizacije. Dotad će federalni ministar zdravstva kroz strukovne organizacije pozvati ljekare na savjesno postupanje kod procjenjivanja zdravstvenog stanja za potrebe ocjenjivanja invalidnosti", saopćeno je iz Ureda federalnog ministra rada i socijalne politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: