{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizirati Institut sukladno Zakonu

S
5.2.2008. u 13:50
0
0
Organizirati Institut sukladno Zakonu
0
Organizirati Institut sukladno Zakonu
Federalni ministri - rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević, zdravstva dr. Safet Omerović, boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crkić, razgovarali su danas o obvezama u konstituiranju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja sukladno Zakonu.
Pet federalnih ministarstava nadležno je za nadzor nad radom ove značajne institucije koja bi trebala davati konačnu ekspertizu invalidnosti temeljem koje se ostvaruju brojna prava garantirana federalnim propisima.

Institut nema prostor, kadrovski je deficitaran, a nije osposobljen ni za funkcionalnu dijagnostiku, pa se rijetko otkrivaju brojni lažni nalazi o invalidnosti.

Federalni ministri dogovorili su danas da nosilac ubrzane aktivnosti konstituiranja organa Instituta i neophodnih akata i procedura bude Federalno ministarstvo zdravstva. Nakon toga, zaključili su, potrebno je započeti sa izradom jedinstvenih kriterija za medicinsko vještačenje prema listi Svjetske zdravstvene organizacije. Do tada će federalni ministar zdravstva kroz strukovne organizacije pozvati ljekare na savjesno postupanje kod procjenjivanja zdravstvenog stanja za potrebe ocjenjivanja invalidnosti, saopćeno je iz Ureda federalnog ministra rada i socijalne politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: