{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizirati državne institucije u skladu s potrebama provođenja SAA

F
30.7.2008. u 14:23
0
0
Organizirati državne institucije u skladu s potrebama provođenja SAA
0
Organizirati državne institucije u skladu s potrebama provođenja SAA
Predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahić smatra kako Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara imaju obavezu da institucije BiH organiziraju u skladu s potrebama provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i da je najbolji put da se to uradi jačanjem kapaciteta državnih institucija da bi Akcioni plan i svi drugi projekti bili uspješno realizirani.
GDS u današnjem saopćenju navodi kako bi se rasprava koja se trenutno vodi u Parlamentu o broju i nadležnostima ministarstava u BiH trebala isključivo vezati za činjenicu da je za EU nezamislivo da se ostvaruje proces evropskih integracija bez ministarstava poljoprivrede, ekologije, nauke, obrazovanja, te kulture i drugih agencija i institucija koje omogućavaju da bh. državne strukture budu kompatibilne s evropskim strukturama.

Svođenje rasprava da broj novih ministarstava treba biti u ukupnom broju starih i novih ministarstava djeljiv sa tri, predstavlja zamjenu teza, stav je GDS-a.

Ova stranka je mišljenja kako bi se debata trebala koncentrirati na stvarne potrebe građana i stvaranje odgovarajućih kapaciteta države za ostvarivanje ekonomskog i socijalnog razvoja.

Ključno je pitanje na unutrašnjem planu, stav je GDS-a, kada će vlasti BiH izaći pred građane s razvojnim programom 2008. - 2013., koji mora pratiti Akcioni plan, kandidatski status i biti strateški program za evrointegraciju i konačno ulazak u EU, u vremenu koje će izvjesno uslijediti u novom budžetskom ciklusu EU 2014.-2020..

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: